Јеремић: Први у источној Европи, други у укупном пласману

Танјуг
Јеремић: Први у источној Европи, други у укупном пласману

Њујорк - Вук Јеремић, кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација, изјавио је послије данашњег, петог круга гласања да "наставља кампању из позиције првопласираног у источноевропској групи" и да сада почиње пресудна фаза у којој сталне чланице Савета безбедности играју кључну улогу.

Јеремић, који је послије данашњег гласања био други, послије бившег поругалског премијера Антониа Гутереша објаснио је у изјави Танјугу да је главна промена што се сада налази на првом мјесту од кандидата из источне Европе.

"Након петог круга гласања налазимо се на првом месту у источној Европи, што је главна промена у односу на претходни круг, у укупном пласману смо потврдили друго место", рекао је Јеремић.

Данашњи, круг гласања у Савјету безбједности потврдио је да се, како је навео, "константно рангирамо при самом врху листе кандидата".

"Мислим да имамо разлога да будемо задовољни чињеницом да смо од самог почетка трке у врху, чиме смо, верујем подигли рејтинг наше земље на међународној позорници", навео је Јеремић.

Сада је све у рукама сталних чланица СБ које имају право вета, закључио је он.

Гутереш је данас освојио 12 позитивних, два негативна и један неодређени глас, а Јеремић осам позитивних, шест негативних и један неодређени глас. Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак је у петој рунди добио осам позитивних, седам негативних и нула неодређених гласова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана