Једино суд може прекинути зачарани круг

 Ведрана Кулага Симић
Једино суд може прекинути зачарани круг

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Сага о избору пет српских делегата у Дом народа Парламента БиХ би могла да добије још један, па и више наставака, ако судије, када буду одлучивале по новој жалби СНСД-а, јасно не преиначе посљедњу одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и ставе тачку на причу о томе да ли је један листић важећи или не. Ако све буде као и први пут, пријети зачарани круг.

Тврде то саговорници “Гласа Српске” упућени у дешавања након што је ЦИК на једној од посљедњих сједница, како тврде, игнорисао став Апелационог одјељења Суда БиХ, остао при ранијем став да је листић који је скупштинска комисија за избор и именовање прогласила за неважећи заправо важећи те на том основу донијела и други пут исту одлуку као и раније.

Тајним гласањем на сједници Народне скупштине Републике Српске, наиме, почетком овог мјесеца гласовима 83 посланика за српске позиције у Дому народа су изгласани кандидати са листа СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ, Никола Шпирић, Радован Ковачевић и Средоје Новић, а пета је припала СДС-овом Желимиру Нешковићу. Скупштинска комисија за избор и именовања је тада констатовала да је од 83 листића један био неважећи, јер је, како је тада наведено, погрешно заокружен или попуњен, али је већина у ЦИК-у заузела став да листић није неважећи и признала спорни глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића, што у пракси доводи до тога да СНСД и ПДП имају исти број гласова за делегата те би жријебом, односно на срећу, требало одлучити да ли ће СНСД имати четири или ПДП једног делегата у српском клубу.

Апелационо вијеће Суда БиХ усвојило је жалбу СНСД-а и укинуло ту одлуку, али већина чланова ЦИК-а, у новом одлучивању по истом предмету, остала је при ранијем ставу, упркос упозорењима осталих колега да таквом одлуком стављају себе изнад суда.

Њихов став је да је ЦИК једино могао да доносе одлуку о утврђивању резултата посредних избора за Дом народа, у складу са одлуком Народне скупштине и са извјештајем Комисије за избор и именовања, а да се, оваквим понашањем, примичу критичним тачкама.

Саговорник “Гласа” подвлачи да је ЦИК обавезан да поштује одлуке суда по жалбама на њихове одлуке.

- Суд је у својој одлуци дао јасна упутства како ријешити ствар, односно да комисија не може промијенити одлуку Народне скупштине, али мислим да сада, суд треба да донесе коначну одлуку. Ако овдје попусти, не знам на шта ово може да личи - рекао је саговорник “Гласа”. 

Да ће се СНСД поново жалити потврдио је за “Глас Српске” Милан Тегелтија, савјетник предсједника Републике, али и најавио да ће овај пут тражити да у спору, такозване пуне јурисдикције, ријеши овај предмет. То значи, како је појаснио, да ће у жалби, која ће бити упућена када заприме одлуку ЦИК-а, тражити да судије донесу одлуку која ће преиначити одлуку ЦИК-а у дијелу који се тиче неважећег листића и гласова који је добила листа ПДП-а.

- Наше је да то тражимо, а надамо се да ће и суд уважити - рекао је Тегелтија.

То, појаснио је, није тражено у жалби послије прве одлуке ЦИК-а, јер се то не тражи никада у старту.

- Ишли смо редовним путем, али с обзиром на чињеницу да орган којем је то враћено на одлучивање није поступио према упутама суда и очигледно не жели да изврши судску наредбу, у спору пуне јурисдикције тражићемо да донесу такву одлуку и преиначе одлуку ЦИК-а у дијелу који је споран. Ако суд заузме тај став, биће стављена тачка на избор делегата - истакао је Тегелтија.

Суд, додао је, и поред таквог захтјева може да се одлучи да опет поништи одлуку и врати ЦИК-у на поновно одлучивање.

- Све сад зависи од суда. Шта ће урадити, како ће се поставити, о том потом - рекао је Тегелтија.

Рокови

Из ЦИК-а је и након посљедње одлуке саопштено да ће додјелу мандата у Дом народа Парламента БиХ из Српске извршити након правоснажности одлуке на коју се може изјавити жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ путем ЦИК-а у року од два дана од дана пријема одлуке. Суд, према ранијим подацима, има три дана да заузме став.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана