Јавна управа остаје неефикасна и под шапом политике

Свјетлана Шурлан
Јавна управа остаје неефикасна и под шапом политике

Бањалука - БиХ се налази у раној фази реформе јавне управе, а у протеклој години на том пољу није забиљежен напредак, оцијенила је Европска комисија.

У извјештају Европске комисије о напретку БиХ у 2017. години наведено је да нису спроведене ни њене препоруке из претходне године.

- Није забиљежен раст политичке подршке за развој стратегије реформе јавне управе на нивоу БиХ. Јавна услуга у ФБиХ и на кантоналним нивоима остаје распарчана - истакла је Европска комисија и нагласила слабост у развоју политика, координације и одговорности и потребе да ово питање буде стављено на дневни ред.

Из Брисела је препоручено да БиХ треба да усвоји програм усклађивања закона са прописима ЕУ. Европска комисија је навела да БиХ у наредној години треба да усвоји и започне реализацију новог стратешког оквира за реформу јавне управе и управљања јавним финансијама на нивоу БиХ.

- Неопходно је обезбиједити примјену ефективног система управљања људским ресурсима и обезбиједити допуну Закона о јавној управи како би био смањен ризик од политизације у јавној управи на свим нивоима - нагласила је Европска комисија.

Реформа јавне управе у БиХ покренута је још 2007. године на основу стратегије која је предвиђала успостављање ефикасније и одговорније јавне управе чији би рад био заснован на транспарентним процедурама уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције. Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство. Међутим, ни три године касније зацртани циљеви нису достигнути и закључно с јуном ове године реализовано је 69 одсто циљева.

Савјет министара БиХ усвојио је у октобру прошле године извјештај Канцеларије координатора за реформу јавне управе, у којем се наводи да је реализован свега један проценат циљева више у односу на претходну годину. Највећи проценат од 75 одсто реализације тада је биљежила  јавна управа РС, док  је најнижи проценат реализације био у Брчко дистрикту и у ФБиХ, гдје је било испуњено 64 одсто циљева.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан није се ни јављао на телефон, а раније је рекао да касни реализација реформских мјера.

- За наставак реформе јавне управе једнак значај има усвајање у владама ентитета оквирне политике за развој управљања људским потенцијалима у структурама државне службе и да дају подршку усвајању нове стратегије реформе јавне управе на нивоу БиХ - истакао је Ћузулан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана