Јакоб Финци и Дерво Сејдић за “Глас Српске”: Пресуда већ деценију мртво слово на папиру

Ведрана Кулага
Јакоб Финци и Дерво Сејдић за “Глас Српске”: Пресуда већ деценију мртво слово на папиру

БАЊАЛУКА - Од доношења пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у корист Дерве Сејдића и Јакоба Финција, који су тужили БиХ, ових дана се навршава деценија, а кључни актери тог процеса за “Глас Српске” наглашавају да је срамота што ни након толико година та пресуда није спроведена у дјело те стављена тачка на дискриминацију у изборном процесу.

“Сејдић и Финци против БиХ” назив је судског предмета који је вођен три године пред Европским судом за људска права у Стразбуру, а окончан 22. децембра 2009. године одлуком да су Дерво Сејдић (Ром) и Јакоб Финци (Јевреј) дискриминисани, односно да им је као припадницима националних мањина онемогућено да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ јер Устав предвиђа да на те позиције долазе припадници само конститутивних народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

Како би пресуда била спроведена у дјело, како је наложио суд, потребно је да у БиХ буде измијењен Устав БиХ и изборно законодавство, а Финци за “Глас Српске” каже да је десетогодишњим чекањем БиХ показала да није зрела земља и да је неспремна да постане дио ЕУ.

- БиХ је 2002. године, када је и примљена у Савјет Европе, обећала да ће поштовати Европску конвенцију о људским правима и имплементирати одлуке Европског суда за људска права и показати зрелост. Десет година развлачења једне ствари за коју су све странке рекле да треба да буде спроведена у дјело је невјероватно. Овим показујемо да живимо у земљи неједнаких, а не ради се само о правима мањина него и конститутивних народа јер Срби који живе у ФБиХ, као ни Бошњаци и Хрвати у Српској, не могу да буду кандидовани и тиме се тај број од неких 40.000 мањинаца повећава на око 400.000 људи у БиХ. То знатно успорава европски пут БиХ, а до сада га је сигурно успорило за пет година - рекао је Финци.

Својим понашањем БиХ, каже, показује да још није спремна ни да постане кандидат за чланство, те додаје да је најмањи проблем његова кандидатура на општим изборима.

- Земља која не поштује конвенцију о људским правима није зрела, а ми својим поступцима показујемо да нисмо зрели - истакао је Финци.

Његов колега из процеса Дерво Сејдић каже да није оптимиста да ће пресуда ускоро бити спроведена.

- Док год су на власти националистичке странке, пресуда неће бити спроведена. То, једноставно, није у њиховом интересу, јер се коси са њиховим политикама и увјерењима - каже Сејдић.

Он од одговорности за неспровођење пресуде не амнестира ни представнике међународне заједнице.

- Најављиване су санкције против БиХ, али све је остало мртво слово на папиру, као и пресуда. Тиме је и Европа показала одређену неозбиљност и неодговорност, али понављам да пресуда неће бити спроведена док на политичку сцену не дођу нови људи, нове странке и нове политике - каже Сејдић.

Домаћи лидери су небројено пута саопштавали да су на прагу договора о спровођењу одлуке Европског суда која захтијева измјену законодавства, првенствено Устава и Изборног закона БиХ. У међувремену су донесене још три сличне пресуде које су потврдиле како су грађани додатно дискриминисани у изборном процесу уколико се не изјашњавају као припадници одређене етничке групе или им се право да буду бирани ограничава по основу пребивалишта у једном од два ентитета.

Проблем у ФБиХ

Приједлог из Републике Српске да у Уставу, умјесто “Србин”, пише да се бира “један” члан Предсједништва БиХ из РС једногласно је подржан, али проблем је настао у ФБиХ. Легитимни представници Хрвата предвођени лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем инсистирају на измјенама Изборног закона које ће омогућити да о избору хрватског члана Предсједништва БиХ одлучује већина припадника хрватског народа у ФБиХ, док Бошњаци инсистирају на принципу који омогућава да хрватски члан Предсједништва БиХ буде изабран гласовима већине припадника бошњачког народа, као у случају Жељка Комшића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана