Jakob Finci i Dervo Sejdić za “Glas Srpske”: Presuda već deceniju mrtvo slovo na papiru

Vedrana Kulaga
Jakob Finci i Dervo Sejdić za “Glas Srpske”: Presuda već deceniju mrtvo slovo na papiru

BANjALUKA - Od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, koji su tužili BiH, ovih dana se navršava decenija, a ključni akteri tog procesa za “Glas Srpske” naglašavaju da je sramota što ni nakon toliko godina ta presuda nije sprovedena u djelo te stavljena tačka na diskriminaciju u izbornom procesu.

“Sejdić i Finci protiv BiH” naziv je sudskog predmeta koji je vođen tri godine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a okončan 22. decembra 2009. godine odlukom da su Dervo Sejdić (Rom) i Jakob Finci (Jevrej) diskriminisani, odnosno da im je kao pripadnicima nacionalnih manjina onemogućeno da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH jer Ustav predviđa da na te pozicije dolaze pripadnici samo konstitutivnih naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Kako bi presuda bila sprovedena u djelo, kako je naložio sud, potrebno je da u BiH bude izmijenjen Ustav BiH i izborno zakonodavstvo, a Finci za “Glas Srpske” kaže da je desetogodišnjim čekanjem BiH pokazala da nije zrela zemlja i da je nespremna da postane dio EU.

- BiH je 2002. godine, kada je i primljena u Savjet Evrope, obećala da će poštovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava i pokazati zrelost. Deset godina razvlačenja jedne stvari za koju su sve stranke rekle da treba da bude sprovedena u djelo je nevjerovatno. Ovim pokazujemo da živimo u zemlji nejednakih, a ne radi se samo o pravima manjina nego i konstitutivnih naroda jer Srbi koji žive u FBiH, kao ni Bošnjaci i Hrvati u Srpskoj, ne mogu da budu kandidovani i time se taj broj od nekih 40.000 manjinaca povećava na oko 400.000 ljudi u BiH. To znatno usporava evropski put BiH, a do sada ga je sigurno usporilo za pet godina - rekao je Finci.

Svojim ponašanjem BiH, kaže, pokazuje da još nije spremna ni da postane kandidat za članstvo, te dodaje da je najmanji problem njegova kandidatura na opštim izborima.

- Zemlja koja ne poštuje konvenciju o ljudskim pravima nije zrela, a mi svojim postupcima pokazujemo da nismo zreli - istakao je Finci.

Njegov kolega iz procesa Dervo Sejdić kaže da nije optimista da će presuda uskoro biti sprovedena.

- Dok god su na vlasti nacionalističke stranke, presuda neće biti sprovedena. To, jednostavno, nije u njihovom interesu, jer se kosi sa njihovim politikama i uvjerenjima - kaže Sejdić.

On od odgovornosti za nesprovođenje presude ne amnestira ni predstavnike međunarodne zajednice.

- Najavljivane su sankcije protiv BiH, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, kao i presuda. Time je i Evropa pokazala određenu neozbiljnost i neodgovornost, ali ponavljam da presuda neće biti sprovedena dok na političku scenu ne dođu novi ljudi, nove stranke i nove politike - kaže Sejdić.

Domaći lideri su nebrojeno puta saopštavali da su na pragu dogovora o sprovođenju odluke Evropskog suda koja zahtijeva izmjenu zakonodavstva, prvenstveno Ustava i Izbornog zakona BiH. U međuvremenu su donesene još tri slične presude koje su potvrdile kako su građani dodatno diskriminisani u izbornom procesu ukoliko se ne izjašnjavaju kao pripadnici određene etničke grupe ili im se pravo da budu birani ograničava po osnovu prebivališta u jednom od dva entiteta.

Problem u FBiH

Prijedlog iz Republike Srpske da u Ustavu, umjesto “Srbin”, piše da se bira “jedan” član Predsjedništva BiH iz RS jednoglasno je podržan, ali problem je nastao u FBiH. Legitimni predstavnici Hrvata predvođeni liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem insistiraju na izmjenama Izbornog zakona koje će omogućiti da o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH odlučuje većina pripadnika hrvatskog naroda u FBiH, dok Bošnjaci insistiraju na principu koji omogućava da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran glasovima većine pripadnika bošnjačkog naroda, kao u slučaju Željka Komšića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana