Изетбеговић у Софији: Добијена неподијељена, до сада најснажнија подршка Балкану

Глас Српске
Изетбеговић у Софији: Добијена неподијељена, до сада најснажнија подршка Балкану

На самиту Европских народних партија у Софији данас је усвојена декларација у којој је истакнута снажна подршка Балкану и његовом путу ка ЕУ, као и важности испуњавања обавезе земаља које су кандидати за улазак у Унију.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић истакао је, обраћајући се на самиту у Софији, да су за убрзанији пут ка ЕУ неопходни кључни елементи – мир на Балкану, реформе кроз преговоре са ЕУ, интензивнија градња инфраструктуре која ће дати импулс економији, те подршка пријатеља из Европских народних партија.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је Изетбеговић на самиту у Софији, који се одржава уочи самита ЕУ – западни Балкан, нагласио да ће ти елементи произвести снажно кретање земаља региона ка чланству у ЕУ.

Обраћајући се медијима након самита, Изетбеговић је рекао да је на овом скупу добијена неподијељена, до сада најснажнија подршка Балкану и његовом путу ка чланству у ЕУ.

Самиту Европских народних партија присуствовали су, између осталих, предсједници Европског парламента Антонио Тајани и Европског савјета Доналд Туск, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Хрватске Андреј Планковић, аустријски канцелар Себастијан Курц.

Домаћини Самита су предсједник Европске народне партије Џозеф Дол и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Фокус Самита ЕУ – западни Балкан, који ће почети сутра у Софији, је потврђивање европске перспективе земаља региона.

Очекује се покретање иницијативе за унапређење повезаности унутар региона и са ЕУ као и проналазак рјешења за заједничке изазове, попут безбједности и миграција, а посебна пажња биће посвећена и економској сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана