Изетбеговић тражи заустављање спровођења референдума

Срна
Изетбеговић тражи заустављање спровођења референдума

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић затражио је од Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ и високог представника за БиХ Валентина Инцка да буде заустављено спровођење референдума о Дану Републике Српске 25. септембра.

Изетбеговић је у писму амбасадорима Управног одбора PIC-а и Инцку навео да домаће и међународне институције, које су задужене да штите Устав БиХ, њен територијални интегритет, уставноправни поредак, владавину права и суверенитет институција БиХ, изостанком институционалног одговора, пасивношћу и нечињењем онога што су дужни да учине охрабрују, како је рекао, снаге деструкције које покушавају да сруше Дејтонски споразум и мир у БиХ.


Изетбеговић сматра да одлука Народне скупштине Републике Српске о спровођењу референдума о овом питању не представља испитивање јавног мњења, јер Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске обавезује институције власти Српске да спроведу резултате референдума.

Изетбеговуић тврди да је "ово прв пут од ступања на снагу Устава БиХ да је један ентитет исказао отворен бојкот државе БиХ и да је проактивно кренуо у успостављање стања супротног судској одлуци, саопштено је из Предсједништва БиХ".

Он је оцијенио да је "референдум заказан за 25. септембар очигледно пробни балон за тај више пута најављивани референдум о отцјепљењу Републике Српске од БиХ и почетак рушења Дејтонског споразума, а тиме и мира у БиХ.

Он је навео да се, без обзира на будуће правне посљедице одржаног референдума, основа за угрожавање политичке будућности БиХ неће моћи неутрализовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана