Изетбеговић једини домаћин на пријему поводом 25. новембра

Срна
Изетбеговић једини домаћин на пријему поводом 25. новембра

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић био је вечерас једини домаћин на пријему у Сарајеву поводом 25. новембра "дана државности БиХ", празника који се не обиљежава у Републици Српској.

Обраћајући се представницима дипломатског кора и политичког и културног живота из Федерације БиХ, Изетбеговић је рекао да предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић одсутан, јер се припрема за сутрашњи важан састанак у Загребу у оквиру иницијативе Брдо-Бриони.


"Сутра ће Предсједништво БиХ празник обиљежити радно, јер имамо битан састанак са колегама из региона, потпредсједником САД Џозефом Бајденом и предсједником Европског савјета Доналдом Туском", рекао је Изетбеговић.

Он је оцијенио да је у протеклих годину дана постигнут видљив помак БиХ на путу ка ЕУ, те да је постигнут општи политички консензус о реформском путу.

"По први пут у преотеклих десет година оформили смо снажну и реформску коалицију на федералном и нивоу БиХ, која започете реформе одлучно спроводи", рекао је Изетбеговић.

Као и ранијих година вечерашњем пријему у Предсједништву БиХ није присуствовао нико из Републике Српске.

БиХ нема закон о државим празницима, а 25. новембар обиљежава се само у Федерацији БиХ, док Република Српска као празник обиљежава 21. новембар, односно, дан када је парафиран Дејтонски мировни споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана