Izetbegović jedini domaćin na prijemu povodom 25. novembra

Srna
Izetbegović jedini domaćin na prijemu povodom 25. novembra

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bio je večeras jedini domaćin na prijemu u Sarajevu povodom 25. novembra "dana državnosti BiH", praznika koji se ne obilježava u Republici Srpskoj.

Obraćajući se predstavnicima diplomatskog kora i političkog i kulturnog života iz Federacije BiH, Izetbegović je rekao da predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović odsutan, jer se priprema za sutrašnji važan sastanak u Zagrebu u okviru inicijative Brdo-Brioni.


"Sutra će Predsjedništvo BiH praznik obilježiti radno, jer imamo bitan sastanak sa kolegama iz regiona, potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da je u proteklih godinu dana postignut vidljiv pomak BiH na putu ka EU, te da je postignut opšti politički konsenzus o reformskom putu.

"Po prvi put u preoteklih deset godina oformili smo snažnu i reformsku koaliciju na federalnom i nivou BiH, koja započete reforme odlučno sprovodi", rekao je Izetbegović.

Kao i ranijih godina večerašnjem prijemu u Predsjedništvu BiH nije prisustvovao niko iz Republike Srpske.

BiH nema zakon o državim praznicima, a 25. novembar obilježava se samo u Federaciji BiH, dok Republika Srpska kao praznik obilježava 21. novembar, odnosno, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana