Изетбеговић и Мехмедовић у трци за лидера СДА

Жељка Домазет
Изетбеговић и Мехмедовић у трци за лидера СДА

Сарајево - Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић казао је у петак да ће бити један од кандидата за предсједника ове странке на предстојећем страначком Конгресу, који ће бити одржан 26. маја, а како “Глас Српске” сазнаје у СДА, противкандидат би му могао бити Шемсудин Мехмедовић.

Говорећи о евентуалним противкандидатима, Изетбеговић је рекао да је СДА странка стара 25 година и да као таква има врло искусне, квалитетне и референтне кадрове који му могу бити противкандидати за лидерску позицију у странци.

- Ја ћу у сваком случају бити један од кандидата - казао је Изетбеговић уочи сједнице Главног одбора странке.

Истакао је да након Конгреса очекује даље јачање СДА и да се странка дефинитивно позиционира као мотор и генератор промјена и реформи у БиХ те да још добија на снази.

Саговорник “Гласа” каже да се очекује да Изетбеговићу на мегдан изађе Мехмедовић.

- Још не знамо да ли ће бити још противкандидата, ако се има у виду чињеница да је најоданије сљедбенике покојног предсједника странке Сулејмана Тихића купио одређеним позицијама. С друге стране, није искључена ни могућност да, ако се неко и јави за противкандидата, да га “поклопе” одређеном афером како би га дискредитовали - рекао је наш саговорник. Додао је да има оданог кадра СДА које није задовољно кадровском политиком у странци.

Како сазнајемо, актуелни предсједник Главног одбора СДА Халид Гењац сигурно ће бити кандидат за једну од челних позиција у странци. Он јуче није желио да коментарише ове наводе, а на питање да ли ће Изетбеговић имати противкандидата на Конгресу, Гењац је одговорио да је у току процес избора руководства у мјесним огранцима и општинским организацијама и да очекује да ће се већи број особа кандидовати за све позиције које се бирају на Конгресу.

Главни одбор СДА у петак је одлучивао о броју, критеријумима и начину избора делегата за Конгрес и броју чланова Главног одбора који ће бити бирани на Конгресу.

- Конгрес ће имати близу 730 делегата изабраних из свих општина из БиХ - рекао је Гењац.

Трхуљ

Коментаришући наводе федералних медија да је дао зелено свјетло за хапшење бившег министра енергетике ФБиХ Ердала Трхуља, кадра СДА, како би ојачао позицију пред Конгрес, Бакир Изетбеговић је рекао да то није тачно.

- Не знам одакле долази таква идеја. Трхуљ је био добар министар - казао је Изетбеговић.

Министар полиције ФБиХ Аљоша Чампара рекао је да су наводи да се спрема “одстрел” Трхуља у Изетбеговићевој режији “чиста монтажа без икаквог упоришта”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана