Издата препорука грађанима БиХ да не путују у Кину

Агенције
Издата препорука грађанима БиХ да не путују у Кину

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине издало је препоруку грађанима да до даљњег одгоде путовање у Кину због ширења коронавируса, изјавио је начелник Канцеларије за односе с јавношћу Небојша Регоје.

Како каже Регоје, Министарство је ажурирало упозорење за бх. грађане који су планирали путовање у Кину, а то је урађено узимајући у обзир информације Свјетске здравствене организације, кинеских власти и информације институција у БиХ.

"Упозорење је објављено у оквиру редовних препорука које Министарство издаје када су у питању могуће проблематичне ситуације у страним земљама", појаснио је Регоје.

Додао је да је за грађане БиХ који се налазе у Кини препоручено строго придржавање уобичајених мјера смањења ризика од респираторних болести те праћење обавијести кинеских здравствених власти и ЊХО стању ширења вируса и превентивним мјерама које треба подузимати.

Према информацијама којима располаже Амбасада БиХ у Пекингу, каже Регоје, нема држављана БиХ у дијелу Кине који је под посебним надзором локалних здравствених институција.

Јуче је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" препоручио грађанима Србије да због заразе откажу или одложе путовање у ту земљу.

Преко 30 милиона особа у Кини обухваћено је забраном путовања, будући да су власти затвориле град Вухан, који је епицентар вируса, али и још неколико градова.

Свјетска здравствена организација објавила је да је "прерано" прогласити међународну здравствену ванредну ситуацију због епидемије.

Случајеви вируса пријављени су у и Јапану, Филипинима, Јужној Кореји, Тајвану, Тајланду, Вијетнаму, Саудијској Арабији, Сингапуру и Сједињеним Америчким Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана