Изборне неправилности пријављене тужиоцима

Жељка Домазет
Изборне неправилности пријављене тужиоцима

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ не може да кривично прогони одговорне у изборној администрацији за почињене пропусте током изборног процеса већ је то у надлежности тужилаштава којима смо већ доставили неколико случајева у којима постоје сумње да се радило незаконито.

Истакао је то јуче предсједник ЦИК-а Стјепан Микић и нагласио да комисија има на располагању новчане казне и четворогодишњу забрану рада у бирачким тијелима. Микић је рекао да је ЦИК након сваких избора санкционисао неколико стотина чланова бирачких одбора због неодговорног рада и да ће тако бити и ове године када изборни процес буде завршен.

- Општинске изборне комисије и бирачки одбори прошли су обуку, али због грешака које су они правили поново се броје гласачки листићи. Наша обука није уродила плодом, али очито је да они имају неке друге обуке. Бирачки одбори нису на најбољи начин именовани - рекао је Микић.

Најавио је да ће ЦИК спровести анализу да би утврдио да ли је ове године у односу на раније изборе било више поновних бројања гласачких листића.

- ЦИК ће за дан или два у Главном центру за бројање у Сарајеву завршити поновно бројање гласова које смо наредили по службеној дужности - казао је Микић.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана