Из Котор Вароша креће “језички” домино ефекат?

Милијана Латиновић
Из Котор Вароша креће “језички” домино ефекат?

БАЊАЛУКА - Увођење националне групе предмета за дјецу бошњачке националности у подручном одјељењу Врбањци у Котор Варошу није спорно, али језик се не може називати “босански” већ само бошњачки или језик бошњачког народа, како је дефинисано Уставом Републике.

Истовремено, сада треба очекивати навалу сличних захтјева из других крајева Српске, јер се пресуда не може односити на један случај или једну школу.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” реагујући на пресуду Врховног суда РС који је уважио захтјев родитеља и ученика бошњачке националности који су похађали наставу у подручном одјељењу Основне школе “Свети Сава” Котор Варош у мјесту Врбањци. Пресудом је наложено увођење националне групе предмета по “босанском” наставном плану Зеничко-добојског кантона.

Професорица српског језика на Универзитету у Источном Сарајеву Миланка Бабић каже за “Глас Српске” да је ова пресуда изненађујућа.

- Нисам видјела пресуду, али из онога што су медији пренијели оваква пресуда је у колизији са Уставом РС, јер се према том акту назив језика може извести само из назива народа, односно језик бошњачког народа може бити само бошњачки. Мислим да је требало омогућити дјеци да уче националну групу премета према програму најближег кантона, али назив језика може бити само бошњачки језик - истакла је Бабићева.

Нагласила је да оваква одлука доводи у питање националну филологију Срба.

- У федералним школама се врло ријетко поштује право на националну групу предмета и назив језика српски, а овом пресудом имате “босански” језик на територији цијеле БиХ. Оваква пресуда не може се односити само на ту конкретну школу, а да за друге не вриједи, јер ко год у будућности достави такав захтјев, ова одлука ће се аутоматски примијенити - упозорила је Бабићева.

Истакла је да се нада ће Министарство просвјете и културе РС уложити апелацију Уставном суду БиХ.

- Сматрам да је потребно да се та одлука усагласи са Уставом РС, да ни у ком случају не иде на штету бошњачке дјеце и њихових родитеља, али да назив језика произлази из Устава РС - рекла је Бабићева.

Спољни члан Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине РС Данијела Мрда каже за “Глас Српске” да је шокирана пресудом Врховног суда Републике Српске.

- Став научне јавности одувијек је да је “босански” језик научни фалсификат и ако гледамо са аспекта науке, за назив “босански” језик не постоји научно упориште и то је доказано више пута. У свим школама у Српској држимо се Устава РС као врховног документа на којем све остало почива, а у Уставу пише језици бошњачког, српског и хрватског народа. Устав је категорија која се мора поштовати - рекла је Мрда.

Додала је да сматра да ова одлука суда није заснована на научном упоришту.

- Плашим се да свака политичка одлука која се тиче овако осјетљивих питања може бити веома штетна - истакла је Мрда.

Један од родитеља Неџад Смајловић каже за “Глас Српске” да су родитељи очекивали овакву пресуду, те да се они на овај начин нису борили само за права своје, већ све дјеце у БиХ.

- Било би нам драго да сва дјеца широм БиХ имају право на националну групу предмета, било да дјеца у Петровцу уче српски или у некој другој општини да хрватска дјеца уче хрватски. Тако и наша дјеца имају право да уче “босански” језик. Надам се да ће ова пресуда бити мотив нашим политичарима да престане дискриминација дјеце на подручју БиХ - рекао је Смајловић и додао да 60 ученика бошњачке националности похађа инструктивну наставу по плану и програму Зеничко-добојског кантона у Меџлису Исламске заједнице у Котор Варошу. Смајловић, чијих двоје дјеце похађају основу школу, казао је да је ове године у први разред у Врбањцима уписано осам првачића бошњачке националности.

У Врховном суду РС наводе да су пресуду донијели 14. новембра, одлучујући о ревизији тужилаца малољетних Ахмета Алекића и других, а ради утврђивања повреде права на једнако поступање и уклањање дискриминације.

- Туженима је наложено да уведу националну групу предмета по “босанском” наставном плану и програму Зеничко-добојског кантона и то језик и књижевност, хисторија, географија, природа и друштво - истичу у Врховном суду РС и додају да одлука ступа на снагу даном доношења, те да је против ове одлуке дозвољена апелација Уставном суду БиХ.

Захтјев

Министарство просвјете и културе РС је 2012. године запримило захтјев родитеља ученика бошњачке националности за изучавање језика бошњачког народа. Наводе да школску 2019/2020. годину у ОШ “Свети Сава” Котор Варош, која осим централне школе има и два деветоразредна подручна одјељења у Врбањцима и Забрђу, те петоразредно у мјесту Присоје, похађа 1.013 ученика. Подручно одјељење Врбањци похађа 138 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана