Iz Kotor Varoša kreće “jezički” domino efekat?

Milijana Latinović
Iz Kotor Varoša kreće “jezički” domino efekat?

BANjALUKA - Uvođenje nacionalne grupe predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Vrbanjci u Kotor Varošu nije sporno, ali jezik se ne može nazivati “bosanski” već samo bošnjački ili jezik bošnjačkog naroda, kako je definisano Ustavom Republike.

Istovremeno, sada treba očekivati navalu sličnih zahtjeva iz drugih krajeva Srpske, jer se presuda ne može odnositi na jedan slučaj ili jednu školu.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske” reagujući na presudu Vrhovnog suda RS koji je uvažio zahtjev roditelja i učenika bošnjačke nacionalnosti koji su pohađali nastavu u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” Kotor Varoš u mjestu Vrbanjci. Presudom je naloženo uvođenje nacionalne grupe predmeta po “bosanskom” nastavnom planu Zeničko-dobojskog kantona.

Profesorica srpskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić kaže za “Glas Srpske” da je ova presuda iznenađujuća.

- Nisam vidjela presudu, ali iz onoga što su mediji prenijeli ovakva presuda je u koliziji sa Ustavom RS, jer se prema tom aktu naziv jezika može izvesti samo iz naziva naroda, odnosno jezik bošnjačkog naroda može biti samo bošnjački. Mislim da je trebalo omogućiti djeci da uče nacionalnu grupu premeta prema programu najbližeg kantona, ali naziv jezika može biti samo bošnjački jezik - istakla je Babićeva.

Naglasila je da ovakva odluka dovodi u pitanje nacionalnu filologiju Srba.

- U federalnim školama se vrlo rijetko poštuje pravo na nacionalnu grupu predmeta i naziv jezika srpski, a ovom presudom imate “bosanski” jezik na teritoriji cijele BiH. Ovakva presuda ne može se odnositi samo na tu konkretnu školu, a da za druge ne vrijedi, jer ko god u budućnosti dostavi takav zahtjev, ova odluka će se automatski primijeniti - upozorila je Babićeva.

Istakla je da se nada će Ministarstvo prosvjete i kulture RS uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

- Smatram da je potrebno da se ta odluka usaglasi sa Ustavom RS, da ni u kom slučaju ne ide na štetu bošnjačke djece i njihovih roditelja, ali da naziv jezika proizlazi iz Ustava RS - rekla je Babićeva.

Spoljni član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS Danijela Mrda kaže za “Glas Srpske” da je šokirana presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

- Stav naučne javnosti oduvijek je da je “bosanski” jezik naučni falsifikat i ako gledamo sa aspekta nauke, za naziv “bosanski” jezik ne postoji naučno uporište i to je dokazano više puta. U svim školama u Srpskoj držimo se Ustava RS kao vrhovnog dokumenta na kojem sve ostalo počiva, a u Ustavu piše jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ustav je kategorija koja se mora poštovati - rekla je Mrda.

Dodala je da smatra da ova odluka suda nije zasnovana na naučnom uporištu.

- Plašim se da svaka politička odluka koja se tiče ovako osjetljivih pitanja može biti veoma štetna - istakla je Mrda.

Jedan od roditelja Nedžad Smajlović kaže za “Glas Srpske” da su roditelji očekivali ovakvu presudu, te da se oni na ovaj način nisu borili samo za prava svoje, već sve djece u BiH.

- Bilo bi nam drago da sva djeca širom BiH imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, bilo da djeca u Petrovcu uče srpski ili u nekoj drugoj opštini da hrvatska djeca uče hrvatski. Tako i naša djeca imaju pravo da uče “bosanski” jezik. Nadam se da će ova presuda biti motiv našim političarima da prestane diskriminacija djece na području BiH - rekao je Smajlović i dodao da 60 učenika bošnjačke nacionalnosti pohađa instruktivnu nastavu po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u Medžlisu Islamske zajednice u Kotor Varošu. Smajlović, čijih dvoje djece pohađaju osnovu školu, kazao je da je ove godine u prvi razred u Vrbanjcima upisano osam prvačića bošnjačke nacionalnosti.

U Vrhovnom sudu RS navode da su presudu donijeli 14. novembra, odlučujući o reviziji tužilaca maloljetnih Ahmeta Alekića i drugih, a radi utvrđivanja povrede prava na jednako postupanje i uklanjanje diskriminacije.

- Tuženima je naloženo da uvedu nacionalnu grupu predmeta po “bosanskom” nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona i to jezik i književnost, historija, geografija, priroda i društvo - ističu u Vrhovnom sudu RS i dodaju da odluka stupa na snagu danom donošenja, te da je protiv ove odluke dozvoljena apelacija Ustavnom sudu BiH.

Zahtjev

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je 2012. godine zaprimilo zahtjev roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti za izučavanje jezika bošnjačkog naroda. Navode da školsku 2019/2020. godinu u OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš, koja osim centralne škole ima i dva devetorazredna područna odjeljenja u Vrbanjcima i Zabrđu, te petorazredno u mjestu Prisoje, pohađa 1.013 učenika. Područno odjeljenje Vrbanjci pohađa 138 učenika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana