Из БиХ протјеран 101 странац

Срна
Из БиХ протјеран 101 странац

САРАЈЕВО - Служба за послове са странцима је због незаконитог уласка или боравка изрекла мјеру протјеривања за 101 страног држављанина са забраном уласка и боравка у БиХ, међу којима су држављани Турске, Авганистана, Пакистана, Марока, Алжира, Индије, Египта, Ирака, Ирана и Јемена.

Наведена лица су стављена под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Служба за послове са странцима у складу са својим надлежностима спроводи појачане активности контроле кретања и боравка странаца усмјерене на контролу мјеста на којима се окупљају мигранти, те инспекцијски надзор над правним и физичким лицима која пружају услуге смјештаја.

Инспектори за странце у сарадњи са полицијским службеницима спроводили су заједничке активности на подручју Сарајева, Бихаћа, Зенице, Травника, Тузле, Калесије и Бањалуке.

Наведене активности резултирале су проналаском страних држављана који су незаконито ушли или незаконито боравили на територији БиХ.

Инспекцијским надзором утврђене су одређене неправилности у пет објеката, те су власницима објеката који су пружали услуге смјештаја страним држављанима издати прекршајни налози због непоштовања законских одредби.

Служба за послове са странцима је држављанину Хрватске који је на подручју Бањалуке починио кривично дјело отуђење имовине, изрекла мјеру протјеривања са забраном уласка и боравка на територији БиХ у периоду од три године, те су га инспектори за странце предали припадницима полиције Хрватске на Граничном прелазу "Стара Градишка".

Служба за послове са странцима реализовала је добровољни повратак за 19 држављана Турске који су враћени у земљу поријекла.

Предметом рада Службе за послове са странцима од почетка године било је 12.521 мигрант, од чега је само у посљедњих седам дана био 901 мигрант.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 6.440 мигранта.

Служба за послове са странцима ће у складу са надлежностима и капацитетима наставити са појачаним оперативним активностима као одговор на повећан прилив миграната у БиХ, наведено је у саопштењу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана