Иванић: Рјешење у бољој контроли границе и реадмисији

Срна
Иванић: Рјешење у бољој контроли границе и реадмисији

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је данас у Сарајеву да је за рјешење мигрантске кризе у БиХ потребно боље обезбиједити границе како би био онемогућен даљи долазак миграната, а да оне који су до сада ушли у земљу, у складу са споразумима о реадмисији, треба вратити одакле су дошли.

У изјави медијима, након састанка Предсједништва БиХ са министром безбједности Драганом Мектићем и министром за људска права и избјеглице Семихом Боровац те директорима безбједносних агенција БиХ, Иванић је рекао да је овакав састанак требало да буде одржан много раније.


"Многи у институцијама нису свјесни тежине проблема са којим се БиХ суочава", истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, ово што се сада ради у БиХ покушај је да се нелегални мигранти који су ушли некако сачувају, али је једино реално рјешење већа контрола граница.

"Без веће контроле границе тај проблем се неће зауставити и трајаће годинама, јер мигранти иду тамо гдје је жмеканож", додао је Иванић.

Он је увјерен да је једини начин да БиХ сачува стабилност затварање граница, објаснивши да при том мисли на њену бољу контролу и онемогућавање нелегалних прелазака.

"Ја ћу на сједници Предсједништва 1. августа инсистирати да се направи детаљан програм контроле границе, а не да буде пропусна каква јесте, да људи знају да не могу проћи, јер све остало је просипање из шупљег у празно", рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске истакао је да у контроли уласка миграната морају учествовати сви, укључујући и ентитете, а не да мигранти буду предмет политичких сукоба.

"БиХ овакав број не може издржати политички, прије свега. Они нису добродошли ни у једној средини", констатовао је Иванић, додавши да се људи у БиХ плаше и да живе у времену у којем нису ни себи способни да обезбиједе нормалан живот, а камо ли да се брину о мигрантима.

Иванић је истакао да и Европа мора схватити да БиХ не може прихватити да се сва њихова помоћ сведе на давање новца за останак оних миграната који су већ у БиХ.

"Граница, граница, граница, то је једино рјешење да БиХ буде мирна од овог проблема, све остало није рјешење", поновио је Иванић, упозоравајући да ће се у супротном БиХ проблемом миграната бавити наредних пет, шест година.

Он је подсјетио да су неке друге земље бољом контролом граница брзо и ефикасно ријешиле проблем миграната, због чега је формирана нова рута њиховог кретања, која укључује БиХ.

Када су у питању мигранти који су ушли у БиХ, Иванић је рекао да су они углавном ушли преко нелегалних прелаза.

За мигранте који су ушли у БиХ, према Иванићевим ријечима, има споразум о реадмисији и они треба да се врате одакле су дошли.

"Рјешење је потпуно јасно", закључио је Иванић.

Он је рекао да су на данашњем састанку дефинисани одређени закључци, али да очекује да на сједници 1. августа буде донесен конкретнији приједлог мјера него што је то до сада.

Састанку је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана