Иванић: Напредак БиХ није реалан док постоји OHR

Срна
Иванић: Напредак БиХ није реалан док постоји OHR

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да напредак БиХ није реалан док постоји OHR и страни фактори у институцијама власти. Иванић је рекао да у Упитнику ЕУ има питања од којих је могуће направити проблем, попут питања који се односи на могућност промјене Устава БиХ.

Ипак, он сматра да неће бити тешко одговорити на питања, али да одговори нису довољни за добијање статуса кандидата.


"За то су потребни позитивни политички помаци", рекао је Иванић.

Он је навео да усвојени механизам координације још није имао тест, те нагласио да је механизам координације начин како се долази до јединственог става, без којег механизам не значи ништа.

"Механизам координације не може ријешити одговор на питање - да ли планирате мијењати Устав. На то одговор могу дати само политичке структуре унутрашњом сагласношћу", рекао је Иванић.

Иванић не сматра да криза у СДА има било какве везе са СНСД-ом, јер криза није у дијелу власти која долази из Републике Српске.

"То су унутрашњи односи не само у СДА, већ практично у ФБиХ и ако и буде неке кризе онда ће то бити криза партнера у ФБиХ", рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о старом дугу СССР-а, Иванић је рекао да је БиХ прва земља која је тај дуг добила у новцу, а не у роби, те оцијенио такав однос позитивним од Русије према БиХ, па и према Српској.

Он је навео да је дуг подијељен десет одсто на БиХ, три одсто на Брчко дистрикт, једну трећину Српској и двије трећине ФБиХ.

Иванић је рекао да нема информацију ко је позван на инаугурацију америчког предсједника Доналда Трампа, те додао да не очекује неку промјену у политици САД према БиХ.

"Нисмо тема предсједника САД већ годинама. Не мислим да ће бити великих промјена. Наша реална адреса, посебно са становишта међународног утицаја, је Брисел", истакао је Иванић.

Он је рекао да ће 9. јануара присуствовати прослави Дана Републике Српске, односно полагању вијенаца и свечаној академији.

Упитан шта би пожелио предсједнику Републике Српске Милораду Додику за Нову Годину, Иванић је рекао да му жели здравље, породичну срећу и да дјелује на то да грађани Српске живе боље и да грађани буду срећнији.

Он је оцијенио да је најпозитивнија одлука из ове године прихватање кандидатуре БиХ, а најпозитивнији догађај скуп министара иностраних послова у Бањалуци, догађај који је показао како се и Бањалука и Српска могу афирмисати и бити више присутни у свијету.

Предсједништво БиХ није дало легитимитет за именовање страног судије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Бањалуци да Предсједништво није дало легитимитет за именовање новог страног судије у Уставни суд БиХ, већ да је то самостална одлука међународних институција.
Иванић је навео да стране судије у Уставном суду БиХ бира предсједник Европског суда за људска права уз консултације са Предсједништвом БиХ, али да консултације нису обавезне.

"С обзиром на то да је мој став да стране судије нема потребе да постоје у Уставном суду БиХ, био сам против тога да Предсједништво о томе разговара јер шта год да би одлучили, наш став није обавезујући за предсједника Суда у Стразбуру. Имао сам пуну подршку /Драгана/ Човића", рекао је Иванић на конференцији за новинаре.

Он је критиковао начин на који је РТРС информисао о овој теми, сматрајући то некоректним и пропагандним, са квази стручњацима уставног права.

Иванић је рекао да је ово први пут да је именован судија без сагласности Предсједништва БиХ, те да овакав процес именовања неће моћи дуго да траје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана