Иванцов: Покушати дијалогом доћи до циља

Nezavisne.com
Иванцов: Покушати дијалогом доћи до циља

Бањалука - Ако се до рјешења која траже представници и народ у РС може доћи дијалогом, онда је постигнут циљ и без референдума, изјавио је Петар Иванцов, руски амбасадор у изјави за "Независне".

"Најављени референдум за мене представља гесту РС којом је ставила до знања да не може добити оно што жели и што јој треба кроз уобичајени процес и дијалог, и зато је она донијела ову одлуку. Али увјерен сам да је боље пробати до рјешења доћи дијалогом", рекао је Иванцов.

Рекао је да разумије забринутост народа РС и бригу о томе како функционише правни систем БиХ, указавши и на то да у самој међународној заједници постоји признање да правосуђе не функционише.

Рекао је да се не слаже с евентуалним увођењем санкција те да је пут напријед наставак дијалога о питањима која је покренуо Милорад Додик, предсједник РС, а која се односе на питање бх. суда и тужилаштва, преузимање предмета са ентитетских судова, нерјешавање ратних злочина над Србима и примјену ретроактивности у пресудама за ратне злочине.

"Оно што требамо је конструктивни приступ овим питањима и дијалог. А дијалог значи да слушате другу страну, то је двосмјерни процес, а не диктат. Структурисани дијалог, по мом мишљењу, представља једну могућност и може помоћи да се ријеше питања која је предсједник Додик поставио. Лично имам велике симпатије према листи коју је он сачинио", нагласио је руски амбасадор. Он је додао да референдум није никакво изненађење, те да га треба посматрати у низу догађаја у протеклом периоду.

И Додик је током састанка с Иванцовим, како је саопштено из његовог кабинета, рекао да није против компромиса уколико се нађе рјешење за примједбе које је РС изнијела. Он је Русији захвалио за принципијелан став да је спровођење референдума у РС питање унутрашње политике БиХ, те за чињеницу што и та земља признаје неефикасност правосуђа на нивоу БиХ.

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, изразио је увјерење да посљедње изјаве предсједника Додика показују да референдума неће бити, те да се из изјава које је давао о референдуму, које назива неозбиљним, види да је Додик био спреман да одустане од референдума.

Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, је током састанка с Иванцовим рекао да је чињеница да Суд и Тужилаштво БиХ не раде у интересу свих конститутивних народа у БиХ и да је то био један од основних разлога за доношење одлуке о расписивању референдума. Додао је да је Народна скупштина опредијељена за рјешења која су у складу са Дејтонским мировним споразумом.

СНСД је поновио да су закони о Суду и Тужилаштву БиХ неуставне категорије које је наметнуо високи представник, те да у свакој држави законе доноси парламент као законодавни орган по овлаштењу које му је изричито дато Уставом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана