Истрага против Петра Ковачевића нови гаф Тужилаштва БиХ

РТРС
Истрага против Петра Ковачевића нови гаф Тужилаштва БиХ

Сарајево - Пажњу јавности ових дана привлачи и спор на релацији Агенција за заштиту личних података – Тужилаштво БиХ. Иако су у 15 тужилаштава у БиХ без икаквих проблема и уз пуну кооперативност обавили инспекцијски надзор, инспекторима Агенције за заштиту личних података затворена су врата у Тужилаштву БиХ. И не само да не дозвољавају контролу, већ су покренули и истрагу због директора Агенције Петра Ковачевића.

Након што су инспекторима Агенције у Тужилаштву БиХ затворена врата приликом покушаја да ураде планирани и најављени надзор, Патар Ковачевић добија позив за саслушање. И то прво као свједок, а само неколико часова касније и као осумњичени за злоупотребу положаја.

Истрага против Ковачевића покренута је због наводне злоупотребе положаја или овлашћења, а ради раније проведене контроле у 15 тужилаштава. Ковачевић је за РТРС потврдио да ни њему самом није јасно какву је то злоупотребу и штету направио, а овакав потез Тужилаштва БиХ у дијелу јавности се карактерише и као нови гаф ове правосудне институције.

"Тужилаштво БиХ је утврдило да инспекција Агенције за заштиту личних података није у функцији послова због којих је Агенција утемељена и због чега се спроводи истрага против директора Агенције. Постоји основана сумња да је Агенција приликом ранијих контрола прикупљала податке који нису ни у каквој вези с дјелокругом рада Агенције", стоји у саопштењу ове институције.


И док из Тужилаштва најављују да ће спровести детаљну истрагу у вези с правним основом свих контрола Агенције, Ковачевић одговара да је из Закона о заштити личних података изузета само Обавјештајно-безбједносна агенција. Записнике којима се провјерава да ли су тужилаштва поштовала закон – обезбиједила личне податке, видео надзор, донијели подзаконске акте и слично, каже, не би ни погледао да није покренута истрага.

Тужилачке наводе да је Агенција покушала да скрене пажњу с рада Тужилаштва БиХ на предмету у вези са IDDEEA Ковачевић оцјењује апсурдним и злонамјерним, посебно када се има у виду да су инспекцију најавили 11, а поменута истрага објелодањена 16. јула. Покретање истраге против Ковачевића, након случаја Зубац, у дијелу јавности оцјењује се само још једним у низу гафова Тужилаштва БиХ.

Замјеник министра правде БиХ истиче да је очигледно да свако онај ко ради свој посао на законит начин буде подвргаван притисцима, оптужбама и оптужницама. Питање гласи - зашто и да ли имају нешто да крију што одмах и отвара сумњу код грађана БиХ да зашто баш од свих 15 тужилаштава је урађено исто без било каквих проблема, а да је то проблем само у Тужилаштву БиХ.


Независност, на коју се позива Тужилаштво БиХ, сматра Радуљ, заиста је постала излизана фраза коју ова институција користи када нема адекватан законит одговор и законско упориште за своје поступке. Због цијеле ситуације Ковачевић најављује да ће се обратити свим релевантним институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана