Истекао рок, запослени на буџету нису пописани

Ведрана Кулага
Истекао рок, запослени на буџету нису пописани

Бањалука - Република Српска припремила је добар дио терена за формирање дугоочекиваног регистра запослених који плату примају из буџета, али је још неизвјесно када ће тај пројекат заживјети јер још трају преговори са Свјетском банком о техничким детаљима.

Израда регистра запослених једна је од ставки из Акционог плана за реализацију мјера Владе РС за ову годину, али и задатак који су међународне финансијске институције задале домаћим властима.

Српска има регистар државних службеника већ десет година, али ће успостављањем овог регистра бити проширен обухват јер ће у систем ући сви запослени који примају плату из буџета Српске. Тиме ће бити створени услови за прецизније и ефикасније праћење броја запослених и њихових примања.

Рок за израду регистра био је, према плановима Владе РС, јун ове године, али без обзира на његово пробијање надлежни увјеравају да увелико слажу коцкице за завршетак посла којег описују као веома озбиљан и сложен.

- Министарство управе и локалне самоуправе РС створило је законске претпоставке за израду регистра запослених. У току су усаглашавања питања у вези са техничким припремама за приступање изради софтверских рјешења са Свјетском банком која прати пројекат израде регистра запослених - казали су у Министарству управе и локалне самоуправе које је један од носилаца посла.

У Српској, према посљедњим подацима Агенције за државну службу, има око 20.000 људи који плату примају из буџета почевши од јавне управе до здравства, образовања и других области.

Директор Агенције за државну управу РС Александар Радета потврдио је да су са представницима Свјетске банке недавно пречешљали шта је до сада урађено у вези са успостављањем регистра запослених и како ће се кретати даље. Проблем би, каже Радета, могао да буде то што би Српска могла бити принуђена да чека на ФБиХ у којој још нису ни почели са израдом регистра јер је један од ставова да то треба бити свеобухватан посао.

- Још смо у преговорима о детаљима са Свјетском банком која ће обезбиједити и одређена средства за куповину пратеће опреме. Њихови представници не траже толико опсежне податке о запосленима него да буду унесени основни подаци и да се види гдје иде новац из буџета - рекао је Радета.

Из Свјетске банке нисмо добили одговоре на питања докле се дошло са усаглашавањем питања у вези са техничким припремама за израду софтверских рјешења за успостављање регистра запослених и који модалитети су тренутно у разматрању.

Регистар запослених буџетских корисника дио је најновијег документа оквирног буџета Српске од 2019. до 2021. године. У том владином документу је наведено да  је лани усвојен Закон о регистру запослених код корисника буџетских средстава, а да ће у наредном периоду бити успостављен регистар који ће садржавати податке о свим запосленима у органима и организацијама које су корисници новца из буџета. На тај начин ће се боље контролисати кретање броја запослених и износ потребан за плате.

Народна скупштина је у јулу 2017. године донијела одлуку о усвајању Стратегије развоја локалне самоуправе у РС од 2017. до 2021. године, којом су дефинисани стратешки правци развоја локалне самоуправе и која представља основу за наставак реформе система локалне самоуправе. Усвојено је и више подзаконских аката којима ће се обезбиједити примјена нових закона о локалној самоуправи те службеницима и намјештеницима.

  • У завршној фази је успостављање и ажурирање регистра запослених у органима јединица локалне самоуправе и јединствене базе података коју ће водити Министарство управе и локалне самоуправе - наведено је у документу који је објавила Влада РС.

Локална администрација

Законом о локалној самоуправи РС уведен је критеријум за утврђивање максималног броја запослених у градској и општинској управи. Критеријум је број становника на датом подручју.

- Министарство ће током 2018. године пратити спровођење ове законске обавезе од стране јединица локалне самоуправе и предузимаће активности ради усклађивања броја запослених - навели су у Министарству управе и локалне самоуправе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана