»ИС ближа Сарајеву него Лондон и Мадрид«

nezavisne.com
»ИС ближа Сарајеву него Лондон и Мадрид«

Бањалука, Сарајево - Портал Vijestiummeta.com, који у стопу прати и преноси готово све новости о активностима Исламске државе (ИС), објавио је текст о удаљености Сарајева и територије која је под контролом тренутно најозлоглашеније терористичке организације у свијету!

Тај онлине медиј иде и корак даље, те у тексту под насловом "Исламска држава ближе него што мислимо: Сирт је ближи Сарајеву него десет европских пријестоница" наводи да је тај либијски град, који је у саставу ИС, од Сарајева удаљен 1.418 километара.

"Сирт је ваздушном линијом ближе Сарајеву него шведској пријестоници Стокхолму, од кога нас дијеле 1.722 километра", наводи се у тексту на споменутом порталу, за који се вјерује да иза њега стоје људи блиски радикалном исламу у БиХ, пишу Независне новине.

Даље се у истом контексту спомињу још неки градови који су од Сарајева удаљенији него Сирт, као што су, примјера ради, Талин, Лондон, Москва, Хелсинки, Осло, Лисабон, Даблин, Мадрид...

"Кад све ово погледамо јасно нам је да је Исламска држава ближе него што смо могли да замислимо", закључили су аутори овог текста, испод којег је један од форумаша написао да "ово треба да буде на уму свим онима који не вјерују у Аллаха, да им се лоше пише кад дође и код нас ИС".

У спорном тексту на порталу Vijestiummeta.com додаје се да је град Сирт пуно ближе Сарајеву и БиХ "него што мислите".

"Заправо, толико је близу да се може рећи да нам је у комшилуку", стоји у том чланку.

Мејлом смо послали допис порталу Vijestiummeta.com и питали их с којим мотивима је написан њихов чланак, те да ли уредништво портала и аутор споменутог текста прижељкују да БиХ постане дио ИС, али конкретне одговоре нисмо добили.

Штавише, брже-боље су испод свог текста дописали наводни извор са којег су, како тврде, информације црпили, потписујући један српски портал, који се бавио раздаљином Београда и ИС, али није споменуо Сарајево.

"Независне" су, међутим, прије него што је на порталу Vijestiummeta.com дописан наводни извор њихове теме успјеле да сачувају аутентичну верзију текста.

Овакви натписи су, по свему судећи, под надзором полицијских агенција у БиХ.

"Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) у оквиру својих надлежности континуирано прикупља информације, прати рад и објаве у отвореним изворима, односно издиференцираним интернет порталима на којима се објављују сигурносно интересантни садржаји", потврдила нам је Кристина Јозић, вршилац дужности портпарола SIPA.

Према њеним ријечима, у случају да се утврди постојање основа сумње да је почињено кривично дјело, SIPA о томе обавјештава Тужилаштво БиХ, под чијим надзором и смјерницама се подузимају даље мјере и радње.

На наша питања у вези са спорним текстом на порталу Vijestiummeta.com из Тужилаштва БиХ смо добили одговор да не могу дати никакав коментар.

Криминолог Марко Ницовић сматра да је пројекат ширења исламизма замишљен тако да своју територију повећају што више.

"Када је ријеч о тим људима, то ће бити проблем за све државе у Европи. Ти људи су на неки начин финансирани, обучавани или религиозно довођени у стање екстремизма. То ће бити проблем у свакој држави, укључујући и БиХ", навео је Ницовић, који истиче да ће проблем за БиХ бити и они који ратују на страним ратиштима.

Иначе, вјерује се да неколико стотина џихадиста из БиХ ратује у Сирији, Ираку и другим државама, односно на подручјима одакле свакодневно стижу слике крвопролића у режији самопрозване Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана