Институт за нестала лица остаје у хаосу

Горан Маунага
Институт за нестала лица остаје у хаосу

Бањалука - Представници Републичког одбора породица заробљених бораца и несталих цивила, Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестале (ICMP) нису јуче у Бањалуци успјели да се договоре о начину рада и реорганизацији Института за нестала лица.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да се представници Института за нестала лица и ICMP-а нису сагласили са закључцима Републичког одбора.

- Први закључак је да што прије буде завршена реформа Института за нестала лица. Други закључак је да у реформи буде дефинисана улога ентитетских власти у Институту за нестала лица. Трећи закључак је да с циљем убрзања ексхумација у тај процес буду укључена ентитетска тужилаштва. Четврти закључак је условни, а гласи да у Колегијум директора Института за нестала лица не могу бити изабрани садашњи члан Амор Машовић и шеф Подручне канцеларије Института у Бихаћу Мујо Бегић. Пети закључак је да привремени Управни одбор Института, због прекорачених рокова и потребе постављања услова искуства и познавања процеса тражења несталих, поништи конкурс за чланове Колегијума директора и распише нови - рекао је Митровић.

Он је истакао да Машовић и Бегић раде једнострано и да их не занима потрага за несталим Србима.

- Машовић инструментализује жртве рата и фаворизује само бошњачке, док српске занемарује. Бегић је професионално вријеме користио да пише памфлет у форми књиге са садржајем о наводном геноциду над Бошњацима у Крајини. Он чак није присуствовао ни ексхумацији тијела осам војника и цивила у касарни "Адил Бешлић" у Бихаћу гдје је за вријеме рата био помоћник команданта - каже Митровић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је потпуно сагласан са закључцима.

- Формиран је привремени Управни одбор који је нелегалан и нелегитиман и сад треба да буду именовани чланови Колегијума директора који су очигледно политички подобни. Сви рокови за то су пробијени, али су коверте отворене и конкурс није поништен. Чланови привременог Управног одбора Института за нестала лица кренули су у кршење закона и споразума и ту има елемената кривичне одговорности - каже Којић и додаје да је Машовић у директном сукобу интереса на основу одредби Закона о несталим лицима БиХ, јер је делегат у име СДА у Парламенту ФБиХ.

Члан привременог Управног одбора Института за нестала лица Момо Шкиљевић рекао је да су коверте с пријављенима на конкурс за чланове Колегијума директора отворене и да су интервјуи заказани за 22. август, а да свако ко сматра да је то нелегално има право да покрене процедуру поништавања конкурса. Представници ICMP-а нису присуствовали конференцији за новинаре уз образложење да за то немају овлашћење.

Бјежање од одговорности

Милорад Којић каже да три представника у Управном одбору Института за нестала лица именује ICMP.

- Они су креатори процеса тражења несталих лица у БиХ, али бјеже од било какве одговорности. Ни представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ не желе дати одговоре на питање зашто се годину ништа не дешава у Институту, а реформа те институције је кључно питање. На данашњи састанак није дошао замјеник министра за људска права и избјеглице Предраг Јовић иако је позван - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана