Имају плату 3.500 КМ, а правдају рачуне и од 58 фенинга

nezavisne.com
Имају плату 3.500 КМ, а правдају рачуне и од 58 фенинга

Сарајево - На порталу јавних набавки БиХ објављени су годишњи извјештаји кабинета предсједника и двојице потпредсједника ФБиХ о кориштењу "неприоритетних услуга", који на фрапантан начин потврђују да политичари са изнимно високим примањима из свог џепа не плаћају ни рачуне мање од једне КМ.

Наиме, из извјештаја је јасно уочљиво да су шефови извршне власти у ФБиХ потписивали у кафанама и ресторанима и рачуне од 58 фенинга, 85 фенинга, 1,28 КМ, 1,54 КМ, или 2,56 КМ, пребацујући их "на терет" буџета, макар је познато да они имају примања од 3.500 КМ и виша.

Истина, на транспарентан начин објављен је табеларни приказ кориштења свих услуга у кафанама, ресторанима и фирмама, по датуму и висини рачуна, из чега је, такођер, уочљиво да су ови политичари и љубитељи квалитетне јагњетине, што је постало ствар престижа међу бх. званичницима. Тако су се у више наврата гостили у познатим јабланичким ресторанима "Здрава вода" и "Максумић".

Такођер, уочљива су и два рачуна, први од 8.803, а други од 8.376 КМ, који су "направљени" у Етидус ресторану д.о.о. "Дел Рио" 22. марта 2017, односно у сарајевској Пивници ХС 22. маја прошле године. Једнако је интересантан и рачун од 777 КМ, направљен тачно на католички Божић, 25. децембра прошле године.

Уколико потражите ову адресу на интернету, наћи ћете два предузеће с овим називом; једно се бави угоститељством и регистрирано је у Сарајеву, а друго се бави "дјелатношћу његе, масаже и одржавања тијела", са адресом у Поречу у Хрватској. Није познато која је од ове двије фирме угостила наше високе званичнике.  

Иначе, предсједник ФБиХ је Маринко Чавара, а потпредсједници су Милан Дуновић и Мелика Махмутбеговић.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузле, каже да је и потписивање рачуна мањих од једну КМ "нормално кад су у питању наши политичари".

"Они користе сваку прилику да не троше своје новце, већ из буџета. Већина њих, што каже народ, имају 'змију у џепу', па и тих 0,60 КМ показује карактерне црте тих људи", каже Шехић.

Професор Есад Бајтал, филозоф, социолог и политички аналитичар, био је благо фрапиран подацима које смо му изнијели.

"То се назива 'скупљачки карактер', као у хрчка! Дакле, у питању је људско достојанство које се изгубило у тој потреби грабљења, пљачке, отимачине. Толике плаће, а бјежање од плаћања 60 фенинга говори о менталном сиромаштву материјално богатих политиканата, то су они", истиче Бајтал.

Сматра да ове рачуне треба читати као аутопортрете ових људи.

"Дакле, сам рачун је скупљи од цифре којом се рачун плаћа?! То је уистину за 'Риплија', за Холивуда, зато што је невјероватно", закључује Бајтал.

Иначе, кабинети предсједника и двојице потпредсједника ФБиХ за ове су намјене у 2017. години из буџета потрошили тачно 30.000 КМ, колико се добије сабирањем свих потписаних рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана