Игор Калабухов у ауторском тексту за "Глас Српске": Истина о ситуацији у Украјини

Игор Калабухов, амбасадор Руске Федерације у БиХ
Игор Калабухов у ауторском тексту за "Глас Српске": Истина о ситуацији у Украјини

Након завршетка хладног рата Сјеверноатлантски савез предвођен САД-ом, упркос распаду СССР-а, наставио је кретање на исток према границама Руске Федерације дајући чланство у НАТО-у не само бившим чланицама Варшавског пакта, него некада саставним дијеловима Совјетског Савеза - балтичким земљама. Војна инфраструктура блока је досљедно распоређена на територији нових држава чланица.

Истовремено, током протеклих 30 година наша држава стрпљиво је покушавала да се са водећим земљама алијансе договори о принципима једнаке и недјељиве безбједности у Европи. Као одговор, Русија се суочила или са циничном преваром и лажима, или са покушајима притиска и уцјена, а руска забринутост и приједлози су систематски игнорисани.

Истовремено, САД и њихови савезници су, промовишући своју некажњивост, водили активну политику дрског мијешања у унутрашње процесе суверених држава. Под маском либералних постулата који се често крше у самим Сједињеним Државама организовали су државне ударе, покренули оружане сукобе, изазвали грађанске ратове са циљем да уклоне непожељне владе и замјене их марионетским режимима. Демократске вриједности које Вашингтон подржава нису ништа друго до параван за прикривање истинских себичних циљева самобогаћења, одржавања глобалне доминације Вашингтона и њихових сателита. Сви они који не пристану да се придржавају “правила” које су САД успоставиле искључиво у интересу самих Сједињених Држава, аутоматски се проглашавају одметничким земљама са ауторитарним или диктаторским режимима те су подвргнути уцјенама и незаконитим санкцијама.

Украјина није изузетак

Украјина није изузетак у овом погледу. Жалосна ситуација у овој земљи резултат је противуставног државног удара у фебруару 2014. године који су извеле неонацистичке снаге уз подршку тзв. колективног Запада кршећи споразуме постигнуте 21. фебруара 2014. године између легално изабраног предсједника Украјине Виктора Јануковича и представника опозиције уз гаранције Њемачке, Француске и Пољске за рјешавање унутрашње политичке кризе.

У држави са десетинама милиона грађана који говоре руски, нови кијевски режим је покренуо бескомпромисну борбу против руског језика и културе. Изазван је дубоки црквени раскол због чега је канонска православна црква била прогоњена. Под изговором декомунизације покренута је кампања фалсификовања историје. Нацистички колаборационисти и послушници су уздигнути у чин хероја. Агресивно је пропагирана идеологија пећинског неонацизма и необуздане русофобије. Терор и вансудске репресалије над политичким противницима и прогон неистомишљеника постали су норма живота. Уведена је тотална цензура у односу на руске и украјинске медије који нису одговарали Кијеву, а алтернативна званична тачка гледишта је престала да постоји у украјинском информационом простору. Осам година траје геноцид и крвави рат против Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), које су прогласиле независност, као и потпуна блокада региона.

Под овим условима Руска Федерација је била принуђена да реагује: призна независност ДНР и ЛНР, покрене специјалну војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине с циљем заштите цивилног становништва ових република, као и Руске Федерације, од војне пријетње коју представљају земље НАТО-а које покушавају да искористе украјинску територију за стварање платформе за агресивне антируске акције.

Специјална операција је потпуно легитимна, спроведена у складу са чланом 51. дијела 7. Повеље УН-а, уз сагласност Федералне скупштине Руске Федерације и у складу са званичним захтјевима руководства ДНР-а и ЛНР-а.

Посебну пажњу скрећемо на то да планови Руске Федерације не укључују окупацију украјинских територија. Руске оружане снаге не изводе ракетне, ваздушне и артиљеријске ударе на градове и цивиле. Пријетња цивилима у Украјини данас не долази од руске војске, која високопрецизним оружјем напада само украјинске војне објекте, већ од кијевског режима који је покренуо терор над суграђанима, као и од “националних батаљона” без контроле. Националисти постављају тенкове, артиљерију и ракетне бацаче уз зидове вртића и школа, опремају ватрене положаје на крововима стамбених зграда, скривају се иза жена и дјеце. Заробљени руски војници су подвргнути нехуманом садистичком мучењу, које бандити снимају и постављају на интернет.

Цинизам

Злочиначке одлуке кијевског режима биле су амнестија злочинаца и неконтролисана дистрибуција десетина хиљада комада ватреног оружја (више од 10 хиљада само у Кијеву), које пада у руке пљачкаша и бандита. Ови неодговорни поступци украјинских власти довели су до тога да по градовима Украјине дивљају наоружане банде које без упозорења пуцају на обичне грађане како би се обогатили. Евидентирана је употреба муниције пуњене фосфором од стране Оружаних снага Украјине, што је, као што знате, забрањено трећим протоколом Конвенције УН-а о нехуманом оружју 1980. године.

Посебан цинизам и дволичност западњака лежи у чињеници да примјени међународног права приступају крајње селективно, искључиво на основу својих геостратешких интереса. Принцип самоопредјељења примијењен је када су САД и њихови савезници признали независност Косова, али Републици Крим, ДНР-у и ЛНР-у категорички је ускраћено ово право.

Као одговоран учесник у међународним односима, Руска Федерација поново потврђује своје приједлоге за стварање безбједносног система у Европи који би подједнако одговарао интересима свих земаља и народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана