И изборну ноћ селе на онлајн платформе

Александар Стојановић
И изборну ноћ селе на онлајн платформе

БАЊАЛУКА - Већина странака у Републици Српској још бира модел по којем ће организовати традиционално окупљање својих чланова у изборној ноћи, а већ сада је јасно да ће досадашња пракса морати бити ревидирана, због мјера у циљу сузбијања ширења вируса корона које су на снази.

Из политичких партија са којим је “Глас Српске” ступио у контакт кажу да још немају коначну одлуку, али да ће до понедјељка изабрати најбољи начин праћења резултата. Већина њих је истакла да ће окупљања бити организована у једном главном штабу, само за најуже руководство и у просторијама градских одбора гдје ће бити кандидати на изборима и дио чланова.

Како су избори један од најпраћенијих медијских догађаја, странке су већ обавијестиле медије да могу акредитовати само одређен број лица како би се, а за оне који не буду у могућности или не желе да се излажу ризику, биће обезбијеђено онлајн укључење приликом давања изјава и конференција функционера партија.

Из СНСД-а, највеће странке у РС, обавијестили су медије да ће праћење изборног дана бити организовано у Главном изборном штабу у сједишту странке у Бањалуци.

- С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом корона, наглашавамо да у просторијама Главног изборног штаба не би требало да буде више од два представника једне медијске куће - стоји у саопштењу из СНСД-а.

Портпаролка ПДП-а Ања Петровић рекла је за наш лист да ће ова партија резултате избора пратити у сједишту странке, гдје ће бити само уже руководство, и у просторијама Градског одбора, гдје ће бити мањи број чланова странке.

- Ово је свакако ситуација са којом се раније нисмо сусретали, али смо прилагодили и кампању, а другачије неће бити ни са изборним даном. За медије који не буду могли присуствовати и грађане, разматрамо онлајн пренос путем друштвених мрежа - рекла је Петровићева.

Сличан модел разматрају и у ДЕМОС-у, а секретар ове странке Боран Босанчић каже да је на нивоу страначких органа већ донијета одлука да резултате чекају на двије локације.

- У главном изборном штабу биће само уже руководство, а један мањи дио активиста ће бити у градском штабу. Планирали смо да се подаци достављају путем вајбера, а не да преузимамо обрасце од посматрача, како бисмо избјегли гужве и присуство већег броја људи. Обезбиједили смо и маске и дезинфекциона средства како бисмо испоштовали све прописане мјере - истакао је Босанчић.

Шеф изборног штаба Уједињене Српске Наталија Тривић каже да ова странка већ увелико организује изборни дан, с посебним акцентом на прикупљање и саопштавање података грађанима.

- Поштоваћемо и прилагодићемо се свим мјерама које пропише Институт. У сваком случају, увијек имамо опцију онлајн информисања грађана - истакла је Тривићева.

Кампања

Погоршана епидемиолошка ситуација у Републици Српској приморала је политичке странке да измијене досадашњи начин спровођења изборне кампање, а већина њих се одлучила да обустави рад на терену. Представљање кандидата и програма странака преселио се на онлајн друштвене мреже, док су окупљања уживо базирана на мање групе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана