И грађани БиХ на листи за одстрел

nezavisne.com
И грађани БиХ на листи за одстрел

Багдад, Сарајево - Екстремистичка група Исламска држава (ИС) позвала је своје присталице да убијају грађане оних земаља, укључујући и БиХ, које учествују у коалицији предвођеној САД против џихадиста из ИС-а.

На мети радикалне терористичке организације из Сирије и Ирака могли би се наћи становници свих земаља чланица глобалне антитерористичке коалиције, коју засад чини више од 50 држава, укључујући, поред БиХ, и Хрватску и Србију пишу Независне новине.

"Ако можете да убијете невјерујућег Американца или Европљанина, посебно пакосног и прљавог Француза, или Аустралијанца или Канађанина... укључујући држављане земаља које су ушле у коалицију против Исламске државе, онда ослоњени на Алаха, убијте га", наводи се у позиву Абу Мухамеда ел Аднанија, портпарола екстремистичке групе, који је то изрекао на више свјетских језика и снимак је постављен на интернету.

О колико се драматичној пријетњи ради, свједочи и чињеница да су терористи ИС-а свијет низ пута шокирали не само радикалном идеологијом, него и погубљењима страних заробљеника, новинара и хуманитараца, а снимке тих убистава објављивали су на интернету, ширећи страх широм свијета.

Не чуди, стога, то што се бројне чланице антитерористичке коалиције увелико баве безбједносним аспектима у својим државама, али се то, тврде стручњаци, не би могло рећи и за БиХ, која, подсјећају, у овом моменту нема чак ни човјека на челу кровне надлежне институције - Министарства безбједности БиХ.

"БиХ ће морати коначно да пошаље поруку да ће почети да се бори с овим што се зове радикални исламски фанатизам. Немамо чак ни министра безбједности, нисмо усвојили извјештај о стању безбједности за 2013. годину, нити знамо шта су нам кључни безбједносни изазови за ову годину", критикује Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Зоран Драгишић, стручњак за безбједност, подсјећа да с наших простора постоји велики број људи који се боре у редовима ИС, што је, истиче, добар разлог да све безбједносне службе поведу рачуна о овој пријетњи.

"То је врло озбиљна претња. Службе безбедности треба да раде свој посао онако како треба, а мислим да сви треба да појачамо напоре против глобалног џихада. С њима нема договора, или ће нас они победити, или ћемо ми. Нема ту места било каквим преговорима", оцјењује Драгишић.

Подсјећања ради, БиХ је на четвртом мјесту у свијету, а прва у Европи по броју чланова екстремистичке организације Исламска држава у односу на укупан број становника, а те алармантне бројке објављене су у најновијем извјештају америчке Централне обавјештајне агенције (CIA).

По процјанама ЦИА, у овом тренутку, на страни ИС-а, екстремистичке организације која је заузела дио Ирака и Сирије, бори се 350 бх. држављана који су отишли у џихад, односно 92 на милион становника.

На неславној листи одмах иза БиХ су Косово (83 џихадиста ИС-а на милион становника), Албанија (46), Палестина (28) и тек онда велике европске државе, као што су, примјера ради, Данска, Француска, Велика Британија и Холандија.

Коментаришући чињеницу да се БиХ нашла овако високо на овој листи, бх. безбједносни стручњаци сматрају да и сама држава БиХ може бити третирана као безбједносна пријетња, због чега земље у окружењу и ЕУ могу почети размишљати о предузимању мјера.

"Дакле, уколико БиХ не предузме радикалне кораке ка уклањању тог зла, доводи се у сложену ситуацију", истичу стручњаци.

Планирали напад у Бриселу?  

Сједиште Европске комисије у срцу Брисела једна је од мета џихадиста, тврде холандски медији, који јављају да је белгијска полиција ухапсила мушкарца и жену турског пријекла, за које сумњају да су планирали терористички напад на познату зграду Берлимон. Напад је, наводно, требало да личи ономе на Јеврејски музеј у Бриселу, с коначним циљем убијања што више људи. Не чуди, стога, то што је у Бриселу од јуче ујутру појачано обезбјеђење европских институција.

САД и Француска спроводе ваздушне ударе на положаје џихадиста Исламске државе (ИС) у Ираку, а слични удари планирају се и у Сирији. Међутим, Тони Блер, бивши британски премијер, оцијенио је да ваздушни удари неће бити довољни за побједу над екстремистима из организације ИС.

Франк-Валтер Штајнмајер, шеф њемачке дипломатије, каже да Њемачка неће бити укључена у било какве ваздушне нападе или копнену офанзиву против ИС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана