И други преминули у зеничкој болници био заражен вирусом Х1Н1

klix.ba
И други преминули у зеничкој болници био заражен вирусом Х1Н1

Додатне лабораторијске анализе обављене у Сарајеву потврдиле су сумњу зеничких лијечника да је и други пацијент који је крајем прошле седмице преминуо у Кантоналној болници Зеница (КБЗ) од грипе био заражен вирусом Х1Н1, казао је Фени Еднан Дрљевић, начелник Одјела за инфективне болести КБЗ-а.

У међувремену је и свих четверо пацијената, код којих је такође био утврђен вирус Х1Н1, а који су били хоспитализирани на том одјелу, успјешно излијечено те отпуштено из болнице.

“Тренутно имамо само једног, новог пацијента за којег је такођер потврђено да је заражен истим вирусом грипе. Али, он је на вријеме примио антивирусну терапију па, без обзира што има и леукемију, не очекујемо да се код њега развије тежа клиничка слика”, сматра Дрљевић те додао како је тај пацијент данас пребачен на његово одјељење с Одјела хематологије КБЗ-а.

Вирус Х1Н1 је вирус нове грипе који није повезан са ранијим или актуелним вирусом сезонске грипе код људи. Преноси се од особе до особе као и нормална сезонска грипа: излагањем инфицираним капљицама које искашље или искише обољела особа (путем удисања или контаминирањем руку и површина).

Да би се спријечило ширење, особе које су болесне требају покрити уста и нос када кашљу или кишу, остати кући када се осјећају болесно, редовно прати руке и држати се, колико год је то могуће, на удаљености од здравих људи.

Не постоје забиљежени случајеви заразе путем контакта са свињама или другим животињама. Мјесто настанка вируса је непознато.

Знакови заразе вирусом грипе А (Х1Н1) су попут знакова обичне грипе, укључујући температуру, кашаљ, бол у мишићима и зглобовима, бол у грлу и хуњавицу, а понекад и повраћање и прољев.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана