I drugi preminuli u zeničkoj bolnici bio zaražen virusom H1N1

klix.ba
I drugi preminuli u zeničkoj bolnici bio zaražen virusom H1N1

Dodatne laboratorijske analize obavljene u Sarajevu potvrdile su sumnju zeničkih liječnika da je i drugi pacijent koji je krajem prošle sedmice preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) od gripe bio zaražen virusom H1N1, kazao je Feni Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a.

U međuvremenu je i svih četvero pacijenata, kod kojih je takođe bio utvrđen virus H1N1, a koji su bili hospitalizirani na tom odjelu, uspješno izliječeno te otpušteno iz bolnice.

“Trenutno imamo samo jednog, novog pacijenta za kojeg je također potvrđeno da je zaražen istim virusom gripe. Ali, on je na vrijeme primio antivirusnu terapiju pa, bez obzira što ima i leukemiju, ne očekujemo da se kod njega razvije teža klinička slika”, smatra Drljević te dodao kako je taj pacijent danas prebačen na njegovo odjeljenje s Odjela hematologije KBZ-a.

Virus H1N1 je virus nove gripe koji nije povezan sa ranijim ili aktuelnim virusom sezonske gripe kod ljudi. Prenosi se od osobe do osobe kao i normalna sezonska gripa: izlaganjem inficiranim kapljicama koje iskašlje ili iskiše oboljela osoba (putem udisanja ili kontaminiranjem ruku i površina).

Da bi se spriječilo širenje, osobe koje su bolesne trebaju pokriti usta i nos kada kašlju ili kišu, ostati kući kada se osjećaju bolesno, redovno prati ruke i držati se, koliko god je to moguće, na udaljenosti od zdravih ljudi.

Ne postoje zabilježeni slučajevi zaraze putem kontakta sa svinjama ili drugim životinjama. Mjesto nastanka virusa je nepoznato.

Znakovi zaraze virusom gripe A (H1N1) su poput znakova obične gripe, uključujući temperaturu, kašalj, bol u mišićima i zglobovima, bol u grlu i hunjavicu, a ponekad i povraćanje i proljev.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana