Хрватска кочи дијалог о граничним прелазима

Свјетлана Тадић
Хрватска кочи дијалог о граничним прелазима

Бањалука - Иако је од уласка Хрватске у Европску унију прошло више од годину, још нису отворени најављивани преговори између БиХ и те земље да би били ријешени многобројни проблеми које су донијели нова категоризација граничних прелаза и измјена правила прекограничног саобраћаја.

Из надлежних институција БиХ поручују да је одговорност на хрватској страни, јер због њихове незаинтересованости још нису формиране ни заједничке комисије.

Због нове категоризације граничних прелаза између БиХ и Хрватске, која је на снази од 1. јула 2013. године, када је Хрватска ушла у ЕУ, проблеми су се појавили у више пограничних општина, јер су изгубиле ранију категорију граничних прелаза на својој територији. Поред незадовољства грађана, у овим крајевима трпи и привреда, јер је раније велики број грађана прелазио, куповао робу у БиХ и враћао се у Хрватску. На прелазима гдје више није дозвољен међународни промет путника, та пракса више није могућа, тако да се многе трговачке радње затварају.

Савјет министара БиХ крајем марта именовао је представнике БиХ у двије мјешовите комисије, једну за праћење спровођења Споразума између БиХ и Хрватске о пограничном промету и другу за праћење спровођења Уговора о граничним прелазима. Након тога Хрватска је требало да именује своје представнике да би почели преговори и рјешавање проблема, али се то још није десило.

Предсједавајући Комисије за интегрисано управљање границом БиХ Миро Џакула рекао је "Гласу Српске" да је Хрватској упућена и ургенција којом је затражено покретање овог процеса, али да још нема одговора.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана