Хрвати у Ливну славе окупацију и прогон Срба

Ведрана Кулага
Хрвати у Ливну славе окупацију и прогон Срба

Бањалука - Срби у ФБиХ дигли су глас против иницијативе кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ у Ливну који жели да, уз војне почасти, обиљежи годишњицу “ослобођења” Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара у посљедњем рату, а спремни су и на протесте.

Одбор ХДЗ-а БиХ Ливно усвојио је прије неколико дана на страначкој скупштини иницијативу о обиљежавању 24 године од, како је наведено и на званичном сајту странке, “ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара”, а план је да томе присуствују и високи званичници и то 28. јула у Босанском Грахову, 29. јула у Гламочу и 13. септембра у Дрвару, гдје би требало да буде централни скуп.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да је апсолутно познато да су чланови тог кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ људи који нису осјећали ништа добро према српском народу. Радановић сматра да је потребно, ако заиста намјеравају да иницијативу спроведу у дјело и обиљеже дане када је хрватска војска ушла те средине, ставити барикаде на Челебићу, гдје је била гранична линија између Војске РС и ХВО-а, затим у свим српским селима која воде ка Грахову, Гламочу те Дрвару и не дозволити им да приђу.

- Шта има да обиљежавају дан када су гардијске бригаде из Сплита ушле у Грахово и Гламоч? То везе нема са ослобађањем. То је чиста окупација српског подручја. Здрав разум не може да повјерује да је некоме пало на памет да тако нешто уради - рекао је Радановић за “Глас Српске”.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је да су Срби у Ливањском кантону спремни да организују протесте ако буде реализована та иницијатива, нагласивши да је доста понижавања српских повратника. Они који се, каже, представљају као “ослободиоци” су од тих градова направили три Чернобиља и Србима старосједиоцима угасили сваку наду за боље сутра.

- Спремни смо организовати протесте ако дође до обиљежавања стравичног прогона српског становништва. Подршку ћемо затражити од Републике Српске и Србије - истакао је Броћета.

Начелница Источног Дрвара Милка Иванковић позвала је јуче релевантне институције да то не дозволе.

- Ово је вијековима наша земља. Кога су и од чега они ослободили Дрвар, Гламоч и Грахово? Ко је чије отео и узео и ко је чија права угрозио? Срби ничије нису отели ни присвојили и свих ових година повратка на огњишта били су суочени са разним мукама од тих истих “ослободилаца”, који су отимали оно што је вијековима Србима припадало и припада - рекла је Иванковићева додавши да се овим жели изазвати немир међу људима.

На званичном сајту ХДЗ-а БиХ је објављено да је иницијатор члан одбора Иле Крезе који је један од оснивача странке и некадашњи министар. Одбор је, како је наведено, задужен за иницијативу “којом би се нагласило хрватско заједништво и заједнички се присјетили свих погинулих бораца који су положили своје животе за ослобођење наведених општина у кантону у војним акцијама 'Љето 95' и 'Маестрал'“. Са представницима ХДЗ-а БиХ јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Лажна историја

Горан Броћета је поставио јавно питање свима онима који су предложили и усвојили, како је описао, сраман акт. Упитао је колико је Хрвата протјерано из Дрвара 1995. и колико у њему има хрватских породица старосједилаца.

- Нећемо дозволити да српска дјеца уче лажну и изопачену историју - рекао је Броћета.

Распоред скупова

Босанско Грахово        - 28. јул     

Гламоч                - 29. јул               

Дрвар                            - 13. септембар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана