Ходочасници из Великог Блашкa стигли на Острог

Г.С.
Foto: vijesti.me

Након двије године короне, поново иста слика под острошким стијенама – на хиљаде вјерника из Црне Горе, региона, али и шире, слило се да прослави празник Светог Василија Острошког.

Плато преплављен шаторима, врећама за спавање и ћебадима оних који су пјешке, аутобусима или аутомобилима, дошли ноћ прије да присуствују поноћном празничном бденију. Након вечерње службе, синоћ се вјерницима обратио патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије који је поручио да је Свети Василије светитељ вјере и смирења.

"Чује наше молитве и прије него што их изговоримо. Стога нам смирење и молитва преостају", поручио је патријарх Порфирије и позвао вјернике да погледају своју душу и свима опросте све.

Вјерници који сваке године долазе у Острог да прославе празник светог Василија, кажу да одавно није било толико ходочасника. Драган Савић, Владимир Јованић, Срђан Гајић, Гордан Василић и Предраг и Срђан Станковић 30. априла кренули су из Великог Блашкa код Лакташа, на ходочашће дуго 420 километара. Њихово ходочашће је имало и додадну мисију – посветили су га суграђанину Александру Милинковићу који је прије три године доживио тешку несрећу и остао непокретан. Ходочешће су назвали "За Ацине кораке" и апеловали на све људе добре воље да уплате и помогну Милинковићу.

Како је Гордан Василић казао Вијестима ово је њихово прво ходочашће и иако су први пут прешли толику километражу сав умор је нестао када су стигли.

"Знали смо гдје идемо и за кога шетамо тако да нам ништа није било тешко. Драго нам је да су се људи одазвали нашем позиву и уплаћивали новац за нашег суграђанина који већ три године бије битку да поново стане на ноге. Када смо прелазили најдужу дионицу за тај дан, дугу 45 километара, позвали смо људе да тог дана уплате симболично 45 КМ и Ацини родитељи су нам рекли да је тог дана било доста уплата по 45 КМ", казао је Гордан.

Иако нису планирсли ходочсшће је трајало 12 дана, тако да, како рече, има симболике пошто је празник 12.маја.

"Када смо стигли дочекао нас је аплауз хиљаде људи и умор је одмах нестао", казао је Гордан.

Удружења грађана "Свети Василије Острошки" из Сокоца организовало је 13. ходочашће до Острога. Група од 15 жена и 16 мушкараца, из осам општина – Соколац, Рогатица, Хан Пијесак, Пале, Мокро, Источно Сарајево, Фоча и Бијељина, кренула је са Романије на Ђурђевдан и пут дуг 230 километара прешли су за шест дана.

"Прикључило нам се још четворо ходочасника. Иако нас је киша пратилла пет дана, то нам није била препрека да дођемо до Острога. Кренули смо због благодати Светог Василија за нас и наше суграђане. Ходочасници имају од 18 до 60 година, имамо оне који су кренули први пут, али и старе ходочасника. Трудимо се сваке године да све више нових људи прође овај пут", казао је "Вијестима" Младен Цвијетић, потпредсједник Удружења, који од 13 ходочашћа није био само на два.

Из Невесиња је пут дуг 170 километара прешла група од стотину ходочасника, из Билеће је стигло око 150 углавном младих вјерника који су 9. маја кренули на ходочашће дуго 90 километара, док је група од 18 православних вјерника, од тога осам жена, стигла из Чајнича и прешла пут од 180 километара.

Под острошке греде организовано су стигли и вјерници из Подгорице који су јуче кренули испред Храма Христовог васкрсења, а међу ходочасницима је био и бивши министар пољопривреде Александар Стијовић.

Како је Стијовић казао Вијестима ово је његово прво ходочашће до Острога и пут му уопште није тешко пао.

"Овдје сам због вјере и свеца и сигурно ћу поново ићи на ходочашће. Ту је и група од око 200 ходочасника која је кренула од манастира Косијерево, Пивљани којима је почетна станица била црква Светог Јована Крститеља у Плужинама, а пјешке су до Острога стигли и бројни Никшићани, Новљани, Беранци, Бјелопољци…вјерници из скоро свих крајева Црне Горе.

Ту је и бивши премијер Здравко Кривокапић.

У име Општине Никшић присуствује предсједник Скупштине општине Никшић, Немања Вуковић.

Овогодишњи празник је посебан јер се обиљежава велики јубилеј који прошле године није могао бити прослављен због тешке епидемиолошке ситуације– 350 година од смрти Св. Василија.

Централну архијерејску литургију служи патријарх СПЦ Порфирије заједно са митрополитима, црногорско-приморским Јоаникијем и крфско-паксонским и Диапонтијских острва Нектаријем, петнаестак владика, уз саслужење великог броја свештеномонаштва и свештенства и вјерника, преносе Vijesti.me

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана