Херојска побједа за слободу Српске

Ведрана Кулага
Херојска побједа за слободу Српске

Дуга Њива - Слобода. Само о њој смо маштали тих дана када је пробијан коридор. Тешко је било, али не би нас данас ни било да није било те херојске битке за слободу и живот. Ни нас ни Српске.

Ријечи проткане емоцијама навирале су Мириславу Ковачевићу из Станара, који је први пут након 1995. године дошао на Дугу Њиву код Модриче, гдје је јуче обиљежено четврт вијека од пробоја коридора - најславније битке српске војске у Одбрамбено-отаџбинском рату. Скривајући поглед и од сунца, прича о коридору. У једном моменту диже главу и показа према кућици у којој је био док су водили љуте борбе.

- Тамо сам био. На вези, а дани... Били су, не знам ни ја - крену да прича па застаде, али га колега Ненад Бакаим наговори да настави даље.

Удахну па крену из почетка.

- Ено тамо сам био. Сада је све другачије. Нисам био више од 20 година. Сада сам дошао да видим како је. Није ми необично. Слободно је, то је најважније - рече Мирислав и направи корак уназад.

Душу олакша и његов колега Ненад.

- Волио бих да се ми Срби више дружимо, да нас буде што више и на оваквим мјестима херојства и да поштујемо своје. Овдје је крвљу натопљена земља, ослободили смо је и треба је чувати да је не предамо. Коридор не смије бити заборављен ни за наших живота, нити то смију урадити будуће генерације - рече за крај.

Пробојем коридора прекинута је 42 дана дуга потпуна блокада западног дијела РС и Републике Српске Крајине. Обиљежавање 25 година акције "Коридор живота", најславније битке Војске РС, почело је литургијом у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара на Дугој Њиви код Модриче и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје. На славу оних који су извојевали битку и значај њиховог дјела подсјетили су званичници РС.

Предсједник РС Милорад Додик захвалио је свима који су дали допринос пробоју коридора, истичући да Српска никада не може да се одрекне своје историје, идентитета и живота који су положени за њену слободу.

- РС је идеја која је створена као изворно хтијење овог народа и она тако и данас живи. Патриотизма никада није доста, морамо га увијек показивати, преносити и уграђивати младим генерацијама. Српска од првог дана није била илузија ни тренутак већ трајни захтјев народа за слободом. Нисмо заборавили славне дане наше недавне прошлости. Побједа на коридору била једна у низу за Српску, која данас живи у свом пуном капацитету - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће Српска једног дана бити држава и да ће сама за себе одлучивати без тутора.

- Неки сматрају да је то само лоше исказан став, али вјерујем у то. Да ли ћу то доживјети, не знам, али сигуран сам да ће се то догодити из љубави народа према Српској - рекао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је истакао да је ово прилика да се српски народ с поносом сјети војника и команданата који су живот дали у бриљантној акцији, а посебно генерала Момира Талића и Новице Симића.

- Ово је једна од најбриљантнијих побједа српске војске и полиције, у којој је коридор ослобођен на Видовдан, дан који је дубоко урезан у сјећање и свијест српског народа, као дан слободе и херојства - рекао је Савановић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је нагласио да су сви који су дали животе за Српску оставили завјет за непрекидну борбу да би она опстала и јачала.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године, да би из блокаде био спасен западни дио РС и Република Српска Крајина, гдје је у окружењу било око милион и по становника. Директан повод за акцију била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

На Дугој Њиви била је и Драгослава Јаћимовић из Дервенте, мајка једне од 12 звјездица.

- И када прође 25 година увијек постоји питање зашто, али осјећамо и понос, јер су наша дјеца покренула битку за слободу. Помијешана су осјећања. И туге, и радости, и поноса - казала је Јаћимовићева.

Акција за понос Војске РС и српског народа завршена је 6. октобра изласком војних трупа на ријеку Саву.

Права бораца

Миленко Савановић је казао да ће све институције РС сходно економским могућностима испуњавати обавезе према борачким категоријама, које су приоритет у друштву.

- РС има 210.000 категорисаних бораца, међу којима је око 132.000 бораца прве и друге категорије, исплаћује око 55.000 личних и породичних инвалиднина, а имамо 15.000 одликованих бораца и њихових породица - каже Савановић.

Акција "Коридор живота"

* 14-28. јуна трајала акција

* 413 погинулих војника и полицајаца

* 1.129 рањених

* 42 дана трајала блокада западног дијела РС и РСК

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана