Хапшења у вези са недозвољеним прометом акцизних производа

РТРС
Хапшења у вези са недозвољеним прометом акцизних производа

Бањалука - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ започели су рано јутрос акцију кодног назива "Лиштица", која се изводи на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева, те ухапсили више особа осумњичених за организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа.

Активности се проводе према наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, те министарстава унутрашњих послова Кантона Сарајево, Херцеговачко-неретванског кантона, Западно-херцеговачког и Зеничко-добојског кантона.

У току су претреси објеката на 25 локација и хапшења више осумњичених особа због постојања основа сумње на организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа, недозвољеним складиштењем робе, пореском утајом или преваром и прањем новца.

У овој фази, извршеним претресима пронађено је и привремено одузето више од три тоне резаног дувана, док претреси на већем броју локација и даље трају.

Припадници групе за организовани криминал сумњиче се да су у периоду од новембра 2015. до фебруара ове године, с циљем стицања противправне имовинске користи, незаконито набављали дуван у листу, вршили његову прераду и резање, те неовлаштено продавали веће количине резаног дувана препродавцима и крајњим купцима широм БиХ, без претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе и ПДВ-а.

Процјењује се да су својим незаконитим дјеловањем продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа од 1.200.000 КМ.

Акцији је претходила интензивна криминалистичка истрага коју су истражиоци Сипе провели под надзором Тужилаштва БиХ с циљем документовања незаконитих активности осумњичених особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана