Хан: Западни Балкан стратешки важан за ЕУ

Срна
Хан: Западни Балкан стратешки важан за ЕУ

Београд - Европски комесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је да су земље западног Балкана стратешки толико важне за Европску унију /ЕУ/ да ће морати да постану њене чланице /ЕУ/.

Он је оцијенио да је Србија у сваком смислу специјалан случај, зато што има централни положај на Балкану и што даје важан допринос Берлинском процесу који поред реализације заједничких пројеката у региону, служи и веома важном помирењу.


"У многим областима Србија може дати импулс цијелом региону. Међутим, не можете, наравно, игнорисати емоционално стање становништва. У Скопљу морамо прићи рјешавању питања имена Македоније, што ћемо и учинити. Чак и у БиХ ствари напредују. Динамика је у реду", рекао је Хан за бечки дневник "Стандард".

На питање који му је циљ до краја мандата Хан је одговорио да постоје општи и конкретни циљеви и поручио да се изградња економског развоја у земљама западног Блакана мора развијати паралелно са развојем владавине права.

"Опште гледано, постигао сам да економски развој добије исти значај као владавина права. У цијелој Европи данас имамо умор од ширења и то се не смије уљепшавати, посебно јер постоји опште мишљење да свака нова чланица представља ново финансијско оптерећење за друге", рекао је Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана