Хаџифејзовић помињао убиство Додика, из Српске траже реакцију надлежних

Срна
Хаџифејзовић помињао убиство Додика, из Српске траже реакцију надлежних

САРАЈЕВО - Власник и директор сарајевске Фејс телевизије Сенад Хаџифејзовић је, током разговора са гостом у емисији о томе „шта да се ради са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком”, упитао да ли је рјешење да се “смијени, смири, убије“, што је наишло бројне осуде политичара из Српске који траже реакцију надлежних.

Хаџифејзовић је у “Централном дневнику” на Фејс телевизији заједно са гостом, аналитичарем Душаном Јањићем, разговарао о Додику.
-Када говориш да је Додик лутајући дрон, бајрактар и да је опасан као такав, да може да изазове сукобе, не мислиш да би Вучић (Александар, предсједник Србије) требао да реагује? Шта ја знам, да га смири, смијени, али да реагује и да реагује неко са Запада. Евопа никаква, њемачку улогу си објаснио, али Америка? Да ли би требало да га се шта, како? Смијени, смири, убије? - упитао је Хаџифејзовић госта током разговора.

-Тужилаштва морају хитно реаговати на срамне и скандалозне позиве на убиство Милорада Додика који се догодио синоћ у програму уживо једне сарајевске телевизије - изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Додао је да су “очигледно у Сарајеву дубоко исфрустрирани чињеницом да Милорад Додик упорно побјеђује на изборима”.
Ковачевић напомиње да је тај исти водитељ, чињеницу да је Додик побиједио, само ноћ прије коментарисао ријечима да би било боље да избори нису ни одржани, а да је сада отишао и корак даље и уживо у програму позвао на убиство Додика.

Према Ковачевићевим ријечима, јасно је да Додик смета многима из разлога што води аутентичну политику Републике Српске, не пристаје на било какве притиске и упорно инсистира на томе да води искључиво политику у интересу грађана Српске.

-Јако је битно да овакви срамни позиви на убиство уживо у програму не остану без одговора правосудних институција, уколико те институције желе да покажу да су сачувале барем минимум достојанства и да заслужују барем минимум повјерења јавности у БиХ - закључио је Ковачевић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић каже да нема демократије и сатире којом се може оправдати позив на ликвидацију.

-Све чешћи су позиви на убиства/ликвидацију у јавном простору и ово је дефинитивно аларм да кроз законске оквире морамо дефинисати јавни дијалог. Нема демократије која одобрава позив на убиство - рекла је Вулићева за Алтернативну телевизију.

Она је навела да је “поразно да Регулаторна агенција за комуникације БиХ дријема и не реагује на овакве појаве.

Према њеним ријечима, не требају само постојати, већ и дјеловати.

Члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица сматра да не треба површно схватити скандалозну изјаву Хаџифејзовића, која, како је рекао, открива намјере и жеље људи из политичког Сарајева да се Милорад Додик уклони са политичке сцене и да се то покуша урадити свим дозвољеним средствима, па и физички.

-Хаџифејзовић је новинар и њему је добро познато шта значи несмотрена изјава, јер он такве изјаве од политичара лови и тражи их, њему је добро познато шта таква реченица може изазвати у јавности - рекао је Мазалица Срни.

Мазалица је додао да је Хаџифејзовић само открио шта су стварне жеље њега и сличних њему када се као једна од опција рјешавања наводног питања и “проблема” који се зове Милорад Додик наводи физичка ликвидација.

-То имамо прилику чути и видјети кроз коментаре на интернет порталима, који такве коментаре не санкционишу, не бришу и на тај начин се такво размишљање уводи у јавну свијест - додао је Мазалица.

Мазалица сматра да се Хаџифејзовић треба извинити Додику и свима у Републици Српској.

-Мислим да оваква изјава открива много дубље проблеме и да је не би требало схватити површно - закључио је Мазалица.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да мржња која стално долази из ФБиХ, позиви на убиство, таргетирање и уништавање породица никада нису престали.

Стевандић је нагласио да су ти позиви исти и за вријеме Радована Караџића, Биљане Плавшић, Додика и Жељке Цвијановић и при томе се онај који је добио највећу подршку користи као алиби да би се затро читав народ, да би се онеспособило постојање, односно сам статус и будућност Републике Српске.

Он је додао да то не треба да изненади.

-Знамо ми за јадац, али послије овог великог олакшања јер опозиција више неће моћи да прави спектакл око избора наступају они којима је највише жао што се то тако десило и што овдје неће бити револуције и немира и што ћемо ући у мирну фазу и они не могу да издрже и морају да говоре такве ствари које се не граниче само са здравим разумом, него и са стварима које су дубоко криминализоване и за које би се морало одговарати -нагласио је Стевандић.

Он је додао да се само овдје не одговара за позиве за убиство, смакнуће, ликвидацију или политичку елиминацију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана