Губитак институција БиХ од 24,3 милиона марака никога не брине

В. Кулага, Ж. Домазет
Губитак институција БиХ од 24,3 милиона марака никога не брине

Сарајево - Изгубљени спорови БиХ и њених институција коштали су у посљедњих непуних седам година пореске обвезнике више од 24 милиона КМ колико је исплаћено из буџета на основу правоснажних пресуда, али њихови челници мало шта чине да би штета била смањена.

Од 2010. до краја 2015. године за изгубљене спорове дато је 22,6 милиона КМ, а тај износ је, закључно са 31. мартом ове године, већи за 1,7 милиона јер је, према подацима из извјештаја о извршењу буџета институција БиХ током прва три мјесеца 2016. године, толико исплаћено послије окончаних спорова.

Издаци за судске спорове били су тема ревизије учинка која је обављена у октобру 2014. године. Налази ревизора су показали да институције БиХ ријетко предузимају мјере за превенцију судских спорова, а да су анализе спорова малобројне и закасњеле. Такво понашање и неодговорност је проузроковало и додатне издатке по том основу.

Ревизори су тада упозорили да изгубљени парнични предмети имају тренд повећања и да је неблаговремено предузимање анализа и корективних мјера у институцијама БиХ омогућило покретање неколико стотина нових судских спорова по истом или сличном основу што ће допринијети новом повећању издатка за судске спорове.

Да у вези са овим питањем није направљен готово никакав искорак јуче је потврдила сједница Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ на чијем је дневном реду било спровођење препорука датих послије ревизије учинка. Комисија је усвојила закључак којим се од надлежних институција захтијева да у цјелини и без одгађања реализују препоруке Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Члан парламентарне комисије Драгутин Родић је рекао да је веома тешко дати оцјену, али да не може бити задовољан урађеним.

- Комисија је урадила много тога да би био уведен ред, али немамо увид у резултат и да ли смо помогли да се дође до резултата - рекао је Родић.

Из Канцеларије за ревизију институција БиХ су поручили да институције не осјећају потребу да обавијесте ни комисију ни њих о реализованим препорукама.

- Можемо изнијети разочарење брзином реализације препорука - рекли су у овој институцији.

Статистика показује да је најмање новца из џепова пореских обвезника за изгубљене спорове дато 2008. године када је исплаћено нешто више од 995.000 КМ. Тај износ је идуће године порастао на 2,13 милиона КМ да би на крају 2010. године пао на два милиона.  Од 2011. године износ је растао, а највише новца исплаћено је лани када је одштета достигла рекордних 8,3 милиона.

Највише тужби се односи на спорове из радно-правних односа у оквиру којих су најбројније исплате отпремнина и обрачуни плата и накнада. Тужбе су се заснивале и на накнадама штете, неоснованом хапшењу, старој девизној штедњи и неоснованом богаћењу.

Буџетска резерва

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ подржала је јуче без гласа српских чланова информацију о расподјели и коришћењу буџетске резерве за 2015. годину.

Том дијелу сједнице од Срба је присуствовао само Драгутин Родић из ДНС-а који није подржао информацију, док је Дарко Бабаљ из СДС-а каснио на сједницу.

Ревизије учинка од јула 2013. до краја јуна 2014. и резултати

Рад комисија институција БиХ

- од четири препоруке ниједна није реализована у потпуности

Услови за ефикасну и ефективну контролу ПДВ-а и принудну наплату дуга

- од 10 препорука ниједна није реализована у потпуности

Управљање одузетом робом у царинским поступцима

- од седам препорука ниједна није реализована у потпуности

Ефикасност ФИПА у привлачењу страних инвестиција

- од 13 препорука потпуно реализоване три

Резултати реформе јавне управе

- од 10 препорука ниједна није реализована у потпуности

Претпоставке за ефикасан рад Агенције за борбу против корупције

- од 13 препорука потпуно реализоване три

Телекомуникациона рјешења у институцијама БиХ

- од девет препорука ниједна није реализована у потпуности

Управљање уговорима о дјелу и привременим и повременим пословима

- од осам препорука ниједна није реализована у потпуности

Исплаћени износ на основу правоснажних пресуда (милиона КМ)

јануар-март

2016.        1,7

2015. 8,3

2014. 3,2

2013. 3,5

2012. 3,1

2011. 2,5

2010. 2,0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана