Грајф: Берлин поново убија жртве Холокауста

Срна
Грајф: Берлин поново убија жртве Холокауста

БЕРЛИН - Израелски историчар Гидеон Грајф изјавио је да је одлука њемачке Владе да повуче ранију одлуку да га одликује Орденом за заслуге “мрачна мрља” за Њемачку и да је Берлин тиме “други пут убио жртве Холокауста”.

Он је за лист “Харец” јуче изјавио да је незванично обавијештен у претходним данима да вјероватно неће бити одликован.

-Чињеница да сам Јевреј и израелски научник је разлог за тако насилне и злобне личне нападе - рекао је Грајф, окривљујући удружење “Муслиманско братство” у БиХ за „организовање клеветничке кампање против њега“.

Одлука је донесена након што је њемачка Влада критиковала додјељивање награде Грајфу, стручњаку за историју логора Аушвиц из Другог свјетског рата, а лист “Харец” пише да је одлука донесена јер је Грајф негирао геноцид у Сребреници и учествовао у комисији која је то истраживала.

-Приједлог да се професор Грајф одликује Орденом за заслуге у Њемачкој је повучен. То је учинила претходна влада - саопштено је из њемачког Министарства спољних послова.

Министарство се позива на комисију о Сребреници коју је Грајф водио у име Републике Српске. У саопштењу се наводи да су закључци комисије “супротни Конвенцији за спречавање и кажњавање геноцида и процесима у Хашком трибуналу и Међународном суду правде”.

У саопштењу је наглашено да одлука Берлина не умањује признавање онога што је Грајф учинио истражујући Холокауст и њемачке Јевреје који су емигрирали у Израел.

Грајф је и раније критикован због учешћа у комисији која је довела у питање тврдње трибунала да се, наводно, у Сребреници догодио геноцид.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана