Grajf: Berlin ponovo ubija žrtve Holokausta

Srna
Grajf: Berlin ponovo ubija žrtve Holokausta

BERLIN - Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je da je odluka njemačke Vlade da povuče raniju odluku da ga odlikuje Ordenom za zasluge “mračna mrlja” za Njemačku i da je Berlin time “drugi put ubio žrtve Holokausta”.

On je za list “Harec” juče izjavio da je nezvanično obaviješten u prethodnim danima da vjerovatno neće biti odlikovan.

-Činjenica da sam Jevrej i izraelski naučnik je razlog za tako nasilne i zlobne lične napade - rekao je Grajf, okrivljujući udruženje “Muslimansko bratstvo” u BiH za „organizovanje klevetničke kampanje protiv njega“.

Odluka je donesena nakon što je njemačka Vlada kritikovala dodjeljivanje nagrade Grajfu, stručnjaku za istoriju logora Aušvic iz Drugog svjetskog rata, a list “Harec” piše da je odluka donesena jer je Grajf negirao genocid u Srebrenici i učestvovao u komisiji koja je to istraživala.

-Prijedlog da se profesor Grajf odlikuje Ordenom za zasluge u Njemačkoj je povučen. To je učinila prethodna vlada - saopšteno je iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo se poziva na komisiju o Srebrenici koju je Grajf vodio u ime Republike Srpske. U saopštenju se navodi da su zaključci komisije “suprotni Konvenciji za sprečavanje i kažnjavanje genocida i procesima u Haškom tribunalu i Međunarodnom sudu pravde”.

U saopštenju je naglašeno da odluka Berlina ne umanjuje priznavanje onoga što je Grajf učinio istražujući Holokaust i njemačke Jevreje koji su emigrirali u Izrael.

Grajf je i ranije kritikovan zbog učešća u komisiji koja je dovela u pitanje tvrdnje tribunala da se, navodno, u Srebrenici dogodio genocid.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana