Градоначелник Требиња саслушан због незаконитог запошљавања

Маријана Миљић
Градоначелник Требиња саслушан због незаконитог запошљавања

Требиње - Градоначелник Требиња Славко Вучуревић и директор требињског Центра за социјални рад Мила Марић саслушани су у петак у полицији због сумње да су незаконито запослили 20 особа.

Портпарол Окружног тужилаштва у Требињу Срђан Вукановић рекао је да су од Републичког тужилаштва добили пријаву групе незадовољних грађана пријављених на Завод за запошљавање, која је поднесена против Вучуревића због сумње да је починио кривично дјело повреда основних права радника.

- Ми смо доставили Центру јавне безбједности Требиње захтјев да испитају ове наводе. Уколико буде утврђено да постоје индиције да је почињено кривично дјело, биће покренута истрага - рекао је Вукановић и додао да предмет датира из 2013. године и да ништа није рађено по хитном поступку.

У Центру јавне безбједности Требиње потврдили су да су саслушани Вучуревић и Марићева, али нису износили могли износити више информација.

Вучуревић је на ванредној конференцији за новинаре, којој је присуствовала и Марићева, изјавио да је саслушан због пријаве групе људи да је незаконито запослио 20 особа у градској администрацији. Он је оптужио Окружно тужилаштво у Требињу да спроводи правно насиље и политички притисак на њега и Градску управу. Марићева је казала да је саслушана зато што је запослила дијете погинулог борца на мјесто чистачице у установи на чијем је челу. Вучуревић и Марићева нагласили су да су приликом запошљавања спровели конкурсне процедуре.

Опозиционе странке у Требињу већ дуго упозоравају на прекомјерно и незаконито запошљавање у Градској управи у предузећима и установама чији је она оснивач углавном по партијским и рођачко пријатељским линијама. Предсједник требињског СНСД-а Лука Петровић рекао је да је Вучуревића полиција требало давно да саслуша због разних малверзација.

- Јавна тајна је да у Градској управи сједи армија радника. Запошљавање мимо конкурса и по страначкој и родбинској вези је само једна у низу малверзација иза којих стоји Вучуревић. Вучуревић је починио и тежа кривична дјела од незаконитог запошљавања. Он треба да одговара за већи број незаконито стечених пензија у Херцеговини, продају градске имовине и уништавање пољопривредника - рекао је Петровић и додао да се Вучуревић бахато понаша и према борцима и медијима.

Предсједник НДП-а у Требињу Слободан Шараба рекао је да је само у посљедње три године у градској администрацији запослено 120 особа.

- Вучуревић углавном запошљава оне који имају страначку књижицу ПДП-а и СДС-а - рекао је Шараба и додао да га хитно треба у томе зауставити.

Вишак 171 чиновник

Према посљедњим подацима, којима располаже Министарство управе и локалне самоуправе РС, у Градској управи Требиње је запослено 265 радника.

На основу одредби у Нацрту закона о локалној самоуправи, који је недавно усвојила Влада РС, у администрацији највећег града у Херцеговини вишак је чак 171 радник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана