Гојко Кнежевић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ: Здравље најважније, полигон није мјесто за обред

Ведрана Кулага Симић
Гојко Кнежевић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ: Здравље најважније, полигон није мјесто за обред

Здравље људи мора да буде на првом мјесту и важније је од било какве вјежбе и било чијих амбиција, а појединци морају да схвате да није њихово да излазе из својих професионалних оквира и задатака.

Нагласио је то у интервјуу “Гласу Српске” замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) БиХ Гојко Кнежевић, реагујући на бројне изјаве током протеклог викенда, а у вези са одржавањем војне вјежбе на Мањачи која званично почиње данас и треба да траје до четвртка.

Вјежба “Динамичан одговор 2020”, каже, представља вјежбу декларисаних јединица ОС БиХ по концепту оперативних способности. Декларисање тих јединица је отпочето 2010. године, а касније су обједињене у батаљонску борбену групу лаке пјешадије.

ГЛАС: Имајући у виду пандемију вируса корона, како се то одржава на саму реализацију, односно да ли је тачно да, како су неке Ваше колеге истакле, неће бити прекида вјежбе?

КНЕЖЕВИЋ: Реализација вјежбе у условима пандемије свакако носи бројне ризике. Било је опречних мишљења по питању њене реализација у овим условима. У припреми су предузете значајне епидемиолошке мјере које ће надгледати тим за праћење њиховог поштивања, а који чине љекари. Ток и завршетак вјежбе зависиће од запажања и извјештавања тима за праћење. Здравље људи мора да буде на првом мјесту и важније је од било какве вјежбе и било чијих амбиција.

ГЛАС: Коментаришући чињеницу да су војници на Мањачи клањали џуму, начелник Заједничког штаба ОС БиХ Сенад Машовић рекао је да су вјерска права загарантована свим припадницима, као и свим грађанима? Да ли је то тачно?

КНЕЖЕВИЋ: Тачно је, али се то не смије злоупотребљавати. Вјерски обреди се обављају у вјерским објектима или у за те обреде посебно уређеним просторијама унутар појединих касарни. Није прихватљиво полигоне за обуку и стрелишта на овај начин користити за вјерске објекте и то стављати у први план. Нико нема ништа против задовољавања вјерских потреба, али ово је имало сасвим други циљ и потпуно јасно показује шта је коме стварни приоритет. Обред служи за задовољавање вјерских потреба појединца, а не за снимање и објављивање на друштвеним мрежама.

ГЛАС: Машовић у изјави за федералне медије наводи: “Ми настављамо свој пут према НАТО-у”. Како то коментаришете?

КНЕЖЕВИЋ: Генерали треба да се држе професионалног оквира и то сам у више наврата и рекао Машовићу. Тај оквир подразумијева рад на изградњи способности ОС БиХ да успјешно извршавају Законом о одбрани дефинисане задатке. Било који интеграциони процеси су врхунска унутрашњополитичка и спољнополитичка питања и зна се које за то питање надлежан и ко се тиме треба бавити. То сигурно нису генерали и добро је што је тако. Неки од генерала су то давно схватили, а некима ће очигледно бити потребно још времена да то схвате.

Циљ вјежбе

ГЛАС: Који је крајњи циљ вјежбе?

КНЕЖЕВИЋ: Циљ је оцјењивање достигнутог нивоа оперативних способности батаљонске групе лаке пјешадије по том концепту.

- Поред оцјењивача из ОС БиХ, оцјењиваће и 15 страних оцјењивача и то је све што се тиче учешћа странаца у вјежби. Такво декларисање јединица врше и земље чланице Партнерства за мир, а не само земље аспиранти за чланство у НАТО-у. Декларисане јединице по овом концепту има и Војска Србије. Циклуси обуке и оцјењивања по том концепту дефинишу се неколико година унапријед - истакао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана