Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Добровољни пензијски фонд пут ка сигурнијој старости

Свјетлана Шурлан
Глас Српске уз помоћ стручњака анализира реформску агенду: Добровољни пензијски фонд пут ка сигурнијој старости

Бањалука - Социјална заштита и пензијски системи треба да буду постављени на стабилне финансијске основе, а како би били достигнути ти циљеви, РС ће наставити реформе и активности за оснивање првог добровољног пензијског фонда, док ће ФБиХ донијети нови закон о пензијама.

То су кључни циљеви дијела реформске агенде коју су усагласили сви нивои власти посвећеног реформи социјалне заштите и пензија. "Глас Српске" детаљно представља сваки од шест најважнијих дијелова реформске агенде и у сарадњи са стручњацима из разних области анализира какве су шансе за њихову реализацију и ефекти које доноси њихова примјена планирана у идуће три године.

Агендом је као обавеза друштва предвиђена брига о онима који не могу да се брину сами о себи, али морају да буду креирана рјешења како системи социјалне заштите не би реметили економију и да би били фискално одрживи.

- Да би ти циљеви били достигнути, владе РС и ФБиХ морају побољшати додјелу социјалне помоћи и учинити политике социјалне заштите ефикаснијим, ефективнијим и правичнијим - истакнуто је у агенди.

Социјална заштита, како је наведено, треба да буде у функцији оних којима је заиста потребна и који је плаћају, а пензијски системи на стабилним финансијским основама ако се жели ријешити проблем нагомиланих права.

- Системи социјалне заштите ће у консултацијама са Свјетском банком и ММФ-ом бити реформисани, укључујући и побољшану социјалну заштиту која се не финансира из доприноса. Влада РС ће испитати потребу за реформом параметара пензијског система, а оба ентитета ће енергичније радити на изради приједлога шема за добровољно пензионисање. РС ће наставити са активностима на оснивању првог добровољног пензијског фонда - наведено је у агенди.

Директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС и члан радне групе која је спроводила реформу пензијског система РС Дарко Лакић рекао је да је Закон о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима усвојен још почетком 2009. године.

- Још, међутим, није основан ниједан добровољни пензијски фонд, док у готово свим државама у региону они већ годинама послују - казао је Лакић и додао да у ФБиХ још није усвојен ни закон који предвиђа њихово оснивање.

Лакић је казао да воде преговоре са Европском банком за обнову и развој и Скупном покојнинском дружбом из Љубљане у вези са оснивањем првог друштва за управљање добровољним пензијским фондом, изразивши наду да ће до краја године бити завршена процедура за оснивање.

- Добровољни пензијски фонд омогућава грађанима да кроз уплате у фонд штеде за старост. Веома је важна и улога фондова у привредном развоју, јер имају дугорочне изворе новца, што им омогућава да улажу у исплативе и нискоризичне пројекте, а то утиче на укупан привредни развој - истакао је Лакић, наводећи да подаци о расту штедње грађана у банкама и о броју полиса животног осигурања говоре да има људи који могу додатно да штеде.

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС Младен Милић рекао је да у развијеним земљама пензионери имају и по два до три добровољна осигурања која уплаћују како би се обезбиједили у старости.

- Такви фондови већ постоје и у Србији, Хрватској и Црној Гори. Процес реформе пензијског система се никада не завршава, стално се прате параметри и предлажу нова рјешења с циљем превенције и смањења потенцијалних опасности које могу представљати проблеме за самоодрживост пензијског система - рекао је Милић.

Додао је да је реформа пензијског система у РС почела прије неколико година, али да није доведена до краја јер није усвојен нови закон о раду.

- Оно што нас очекује у идућем периоду је усаглашавање услова за одлазак у старосну пензију за земљама окружења и чланицама ЕУ - казао је Милић.

У поглављу агенде које се тиче социјалне заштите и пензија дато је и неколико мјера које је потребно спровести само у ФБиХ, а односе се, између осталог, на успостављање базе података свих корисника социјалних давања, замрзавање трошкова за привилеговане пензије, смањење опција и увођење санкција за пријевремено пензионисање и увођење бонуса за касније пензионисање.

- Ревизија ради верификовања прихватљивости постојећих корисника биће убрзана, а Влада ФБиХ ће ојачати законски оквир за тај поступак. Биће убрзано и спровођење реформи на основу новог закона о пензијама у ФБиХ - наводи се у агенди и додаје да ће ФБиХ тражити помоћ Свјетске банке у рјешавању питања неисплаћених обавеза према социјалним фондовима за доприносе из радног односа.

Агенду су усвојили Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ, а већ у новембру поднијеће први извјештај о њеном спровођењу.

Планиране мјере

- реформисати параметре пензијског система

- израдити приједлог шема за добровољно пензионисање

- оснивање првог добровољног пензијског фонда у РС

- доношење новог закона о пензијама у ФБиХ

- побољшати додјелу социјалне помоћи

- политике социјалне заштите учинити ефикаснијим, ефективнијим и правичнијим

- повећати социјалну помоћ оним којима је најпотребнија

- успоставити базе података за социјална давања у ФБиХ

- замрзнути привилеговане пензије у ФБиХ

- увести санкције за пријевремено пензионисање у ФБиХ

- увести бонус за касније пензионисање у ФБиХ

 

(У понедјељак: Владавина права и добро управљање)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана