Галијашевић: За бијег терористе из затвора 1999. године крив Џаферовић

Срна
Галијашевић: За бијег терористе из затвора 1999. године крив Џаферовић

Сарајево - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић тврди да је за бјекство једног од највећих живих свјетских терориста Лионела Димона из сарајевског затвора 1999. године одговоран високи функционер СДА Шефик Џаферовић.

Галијашевић је рекао Срни да је бјекство Димона, који је био припадник одреда "Ел муџахедин", у потпуности разјашњено, али да јавности није представљена цијела истина о томе.

"Он /Димон/ је био дио политике Алије Изетбеговића, дио политике коју је у Зеничко-добојском кантону током рата проводио искључиво Џаферовић. Операцију бијега организовала је тајна бошњачка полицијска служба АИД", указао је Галијашевић.

Он је навео да је Димон, којег назива француски Абу Хамза /Сиријац који се у муџахединској јединици борио током рата у БиХ/ долазио у БиХ и дјеловао током цијелог рата, а да је први пут дошао са Унпрофором као француски војник 1992. године.

Према Галијашевићевим ријечима, све вријеме Димон, који је био припадник одреда "Ел муџахедин", био је под заштитом тадашњег начелника Центра служби безбједности у Зеници Шефика Џаферовића.

"То је вријеме када су муџахедини радили шта су хтјели, проводили терор по Зеници, убијали Србе и Хрвате, пуцали на све стране", подсјетио је он и напоменуо да је Димон са овим одредом отишао и на Возућу, гдје је учестововао у масовним, ритуалним клањима Срба.

Галијашевић је навео да је Џаферовић у првим данима 1996. године прешао на мјесто секретара Изетбеговићеве тајне полиције, а да је на његово мјесто дошао бивши начелник Тешња Шемсудин Мехмедовић.

"Истина је да Мехмедовић због убистава које је Димон на крају починио у муслиманским дијеловима, пљачке, убиства полицајца у Распоточју, убиства припадника обезбјеђења једне фирме договорио са Абу Малијем, командантом муџахида који је у то вријеме био у Бочињи, да Димон дође у један стан у Зеницу на разговор. Мехмедовић није отишао на тај разговор, али је послао специјалце који су ухапсили Димона и пребацио га у добро обезбијеђен затвор у Зеницу из кога се није могло бјежати", испричао је Галијашевић.

Он наводи да је због хапшења интервенисао Абу Мали, те да је проблем на крају дошао до Алије Изетбеговића и АИД-а.

"У цијелу причу се укључио секретар АИД-а, бивши шеф Центра служби безбједности човјек који је штитио муџахедине - Шефик Џаферовић и на крају је организовао бјекство из затвора. Прво је ухапшен један сарадник АИД-а и одведен у тај затвор да би помогао у бјекству Димона", додао је Галијашевић.

Чињеница је, истакао је он, да највише одговора шта је радио тај терориста и како је ослобођен уствари има сам Шефик Џаферовић и од њега треба тражити одговоре.

"Он је замјерио Мехмедовићу хапшење Димона и то је била прва свађа ова два безбједњака из Зеничко-добојског кантона. Та свађа се наставила током цијелог послијератног периода. Мехмедовић је био сарадник бишег предсједника СДА Сулејмана Тихића, а Џаферивић је остао вјеран Изетбеговићима", појаснио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Џаферовић је на крају, на посљедњем конгресу СДА, дотукао Мехмедовића избацивши га са свих партијских функција и то је завршетак обрачуна који је почео бјекством Димона.

Галијашевић каже да је чињеница да су француске службе усмјеравале Димона на одређене акције и напоменуо да је у многим интервујима Мехмедовић указивао на спрегу муџахедина са западним обавјештајним службама.

"Сви злочини које су починили муџахедини, поготово 1994. и 1995. године, када су починили најмасовније злочини као никада до тада у Европи и свијету, када су побили 192 особе у Возући, а за убиство њих 55 одговара генерал Сакиб Махмуљин - све то иде на терет Џаферовића. Он је главни кривац што нико од њих није кажњен и што је француски Абу Хамза могао да побјегне из сарајевског затвора", тврди Галијашевић.

Димон је организовано пребачен у сарајевски затвор који је имао слабо обезбјеђење. Истовремено је у сарајевском затвору смијењен управник, доведен је нови и у затвор је убачен Един Џихан који је, наводно, имао тромјесечну казну затвора, а који је побјегао са Димоном ризикујући вишегодошњу казну.

"Операција бијега Димона је операција коју је организовао АИД, упрокос жртвама и убиствима које је Димон направио и по Зеници и по Возући и као припадник муџахедина и некажњено напустио БиХ", рекао је Галијешевић.

Он је поновио да би Џаферовић требао да одговара, прије свега, за све што је Димон радио у 1994. и 1995.године и на крају за његово бјегство.

Димон је свјетски терориста који је, послије одласка из БиХ, "вршио операције" и у Малезији и Јапану, а на крају је ухапшен у Њемачкој и испоручен је Француској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана