Галијашевић: БиХ је најопаснија тачка у Европи

Спутњик
Галијашевић: БиХ је најопаснија тачка у Европи

Београд - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да је БиХ центар и најопаснија тачка у Европи са становишта џихадистичке терористичке пријетње.

Он тврди да бивши припадници одреда "Ел муџахедин", као и неки од главних функционера "Муслиманског братства" за Европу, Еиман Авад и Шеих Имад ел Нисри, данас шире идеје радикалног ислама у БиХ.

Галијашевић је за руску агенцију "Спутњик" рекао да су ови људи све ово вријеме мијењали вјерска схватања муслимана у БиХ, а данас предводе неколико исламистичких групација.

"Прва је такозвани жмуџахедински покретж, чије остатке свакодневно видимо као мисионаре и као војне инструкторе. Сљедећа је жвехабијски покретж, у коме цијела насељена мјеста живе вануставни живот, живот по шеријатским законима, мимо Устава БиХ", наглашава Галијашевић.

Према његовим ријечима, ту је и "Активна исламска омладина", која је послије напада у САД 11. септембра забрањена као организација, али је дјеловање преселила у готово 1.000 невладиних организација.

Он је додао да не треба заборавити ни дјеловање око 1.500 припадника арапских, саудијско-кувајтских страних служби, али и служби Катара, Турске и Ирана, које су тренутно у БиХ.

Галијашевић је навео да екстремни исламисти у БиХ располажу великим финансијским средствима и несметано шире пропаганду, те лако долазе до регрута који ће кренути пут џихада.

Он објашњава да данашњим лидерима џихада, чињеница да су некажњено убијали током рата деведестих година у БиХ, даје моћ да се представљају као мисионари новог вјерског учења. "БиХ их не омета у ширењу радикалних идеологија ни када је ријеч о радикалној пропаганди нити кад је ријеч о спречавању токова новца којим се ове организације финансирају", истиче Галијашевић.

"Када на све то додате агресивност, оружје које им је доступно и њихову интерпретацију ислама, и спојите са социјално-економским приликама у БиХ, јасно је да омладина без перспективе, па и цијеле породице прихватају ову радикалну идеологију и колективно одлазе на ратишта јер мисле да немају бољи избор", сматра Галијашевић.

Он истиче да се борба против џихадизма и радикализма мора водити на свим нивоима и морају учествовати политичке елите, образовне институције, исламска заједница, невладин сектор и међународна заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана