Франс прес: Борба са пријетњом домаћих екстремиста

Срна
Франс прес: Борба са пријетњом домаћих екстремиста

Сарајево - БиХ, која је 90-тих година прошлог вијека, била магнет за стране џихадисте, данас се бори са пријетњом домаћих екстремиста заведених конфликтима у Ираку и Сирији, оцјењује у опширној анализи агенција “Франс прес”.

Док је већина муслимана у БиХ умјереног опредјељења, неколико хиљада њих усвојило је ултраконзервативно селафистичко учење сунитског ислама, које су им донијели борци који су дошли у БиХ из сјеверне Африке, Азије и са Блиског истока током протеклог рата у БиХ, пише агенција.

Већина тих страних бораца или муџахедина, како се наводи, напустила је БиХ по окончању рата, “али, сјеме је већ било посијано”.

Двадесет година касније, радикални проповиједници који држе ватрене проповиједи у месџидима, импровизованим богомољама, више нису странци.

И они који узимају оружје у руке, такође су из редова домаћег становништва, наводи агенција, подсјећајући да је недавно 24-орогодишњи оружани нападач уз повике “Алаху акбар”, отворио ватру на полицијску станицу у Зворнику, усмртивши једног и ранивши двојицу полицајаца прије него што је убијен.

Агенција подсјећа да се присуство исламистичких екстремиста осјећало у БиХ и раније, те наводи примјер напада на америчку Амбасаду у Сарајеву 2011. године и напад на Полицијску станицу у Бугојну.

Сумња се, како се наводи у анализи, да потенцијалне џихадисте регрутују радикални проповиједници, дјелујући кроз мреже неформалних богомоља.

Екстремисти, чији број власти процјењују на око 3.000, престављају само једну фракцију муслимана у БиХ који чине 40 одсто од укупно 3,8 милиона становника, међутим сумња се да се из њихових редова регрутује на десетине бораца за ратове на Блиском истоку.

Вјерује се да се око 150 муслимана из БиХ придружило џихадистичким групама у Ираку и Сирији, док се њих 50 већ вратило са бојишта, наводе обавјештајне службе.

Агенција подсјећа и да су у фебруару на сарајевском аеродрому ухапшене двије особе, осумњичене за покушај прикључења “Исламској држави”.

Да би спријечила одлазак на страна ратишта, Парламентарна скупштина БиХ је прошле године усвојила закон који предвиђа казне до 20 година затвора за џихадисте и оне који их регрутују.

Француска агенција наводи, позивајући се на обавјештајне изворе и амерички Стејт департмент, да је радикални имам Хусеин Боснић, који је осумњичен у БиХ за регрутовање других у џихад, дошао на чело селафиста пошто је њихов дотадашњи вођа Нусрет Имамовић отишао у Сирију крајем 2013. године.

Вјерује се да је Имамовић, чије је име на листи терориста Стејт департмента, трећи у командном ланцу у “Ал нусра фронту”, сиријском огранку Ал каиде.

Француска агенција напомиње да су се на мети џихадистичких мрежа посљедњих недјеља нашле и Албанија и Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана