Флоријан Бибер: Резултати пописа измишљотине

Свјетлана Тадић
Флоријан Бибер: Резултати пописа измишљотине

Грац - Бројке које се тренутно помињу као резултат пописа становништва у БиХ не могу се сматрати поузданим. Ако статистичким заводима из региона, са више искустава и мање компликованим структурама, треба и више од године да дају број грађана разврстаних по нацијама, тврдње да се то може сазнати у БиХ за десет дана у најбољу руку могу се назвати нагађањем, а у најгору - измишљањем.

Навео је то политиколог који се бави међуетничким односима, сукобима и национализмом, са фокусом на југоисточну Европу Флоријан Бибер на свом блогу под називом "Нека манипулација почне: Прве тврдње о бројкама пописа у БиХ". Бибер је професор и директор Центра за југоисточне европске студије на Универзитету у Грацу.

Бибер пише да, иако је прошло мање од двије седмице од завршетка пописа у БиХ, политичари су кренули са тврдњама да знају резултате.

- Прво је лидер ХДЗ-а Драган Човић тврдио да, "према информацијама које добија сваки дан", у БиХ има неких 570.000 Хрвата. Послије тога, Сејфудин Токић, бивши социјалдемократа и садашњи снажни борац за бошњачки идентитет, координатор "бошњачког покрета за једнакост свих нација", тврди да зна број Бошњака. По његовом мишљењу, у БиХ има 54 процената Бошњака и 17 процената у Републици Српској - навео је Бибер.

Истиче да је потпуно невјероватно да било ко већ има поуздане цифре, те је упоредио БиХ са регионом.

- Попис у Црној Гори из 2011. године спроведен је у априлу, а резултати о етничкој и религиозној припадности или по језику објављени су у августу, што је рекордно брзо и то је било тако јер је Црна Гора мала земља - навео је Бибер.

Додао је да су се у Србији резултати о етничкој припадности појавили у новембру 2012. односно више од годину послије пописа, док је то у Хрватској било тек 2013. године, односно више од годину и по од пописа.

Стога су бројке које се помињу као резултат пописа у БиХ, навео је Бибер, непоуздане.

- Тврдње да имају обавјештаче који им пружају податке о етничкој припадности становништва широм БиХ су просто невјероватне. Прво, за овако нешто потребан је веома велики број обавјештача да би се стекла укупна слика стања. Друго, с обзиром на недостатак знања о величини становништва и других података, давања процената о одређеној заједници је посљедично нетачно - нагласио је Бибер.

Додао је да појава ових бројки, које се тичу састава становништва, тешко може утицати на исход пописа, али ће вјероватно обликовати виђење исхода пописа.

- Ако тврдите да су 54 одсто становништва Бошњаци, а права бројка буде 42 одсто, онда се она чини погрешном, јер је сувише удаљена од почетно дате бројке. На овај начин се права бројка може лакше довести у питање, а прави резултати замјењују са жељеним резултатима - нагласио је Бибер и закључио да је "сезона бројки сада и званично отворена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана