Фирме добиле визу за европско тржиште

Жељка Кокот
Фирме добиле визу за европско тржиште

Сарајево - Пасош за извоз техничких индустријских производа у Европску унију добило је још пет домаћих фирми чиме је друштво предузећа чији су производи означени "CE знаком" премашило коту 40.

Спољнотрговинска комора БиХ и Амбасада Швајцарске у БиХ започеле су у септембру 2015. године реализацију пројекта "CE означавање - пасош за извозно оријентисане компаније у БиХ" с циљем повећања конкурентности домаћих предузећа. Током десетомјесечног пројекта фирмама су пружане консултантске услуге у припреми техничке документације за процес усклађивања производа са захтјевима директива ЕУ и ЕН стандарда.

Дозволу да на своје електричне бојлере стави " CE знак" добила је фирма "Е-Метал" из Шамца, "Фининг" из Грачанице за металне греде, "Лимекс" из Сочковца за изолационе панеле са металним страницама, а "Интер" из Тешња и "АБ Неретва" из Мостара за ПВЦ столарију.

- На овај начин смо омогућили да пет наших компанија несметано може пласирати своје производе и услуге на европско тржиште - каже предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

Стручни сарадник у Агенцији за промоцију извоза Спољнотрговинске коморе БиХ и координатор пројекта Тарик Ковач каже да су и раније организовали сличне пројекте и радионице и да ће то чинити и у будућности.

- Сваки индустријски производ који је обухваћен једном или више директива новог приступа ЕУ мора бити означен " CE знаком" како би могао да буде извезен на европско и тржишта Норвешке, Исланда и Лихтенштајна - каже Ковач и додаје да ова ознака показује да производ задовољава све есенцијалне захтјеве безбједности, заштите здравља и живота људи, имовине, околине и јавног интереса.

Професор Машинског факултета у Бањалуци и консултант у пројекту Вид Јовишевић каже да је " CE знак" прилично велика инвестиција за наше фирме које морају понекад издвојити и до 20.000 евра за његово добијање.

- Наше фирме нерадо издвајају средства за ову ознаку јер је ријеч о прилично великим свотама новца за мала предузећа. Због тога је овај пројекат јако добар јер су организатори и фирме подијелили трошкове - каже Јовишевић.

" CE знак" је на снази од 1993. када је замијенио претходни "EC знак", а фирме из БиХ су почеле са примјеном европске регулативе 2000. године. Ова ознака се односи на пројектовање, производњу и експлоатацију техничких индустријских производа и морају је имати све фирме које намјеравају да приступе европском тржишту, које захтијева поштовање строгих техничких стандарда.

Инвестиције из Швајцарске

Влада Швајцарске подржава развој БиХ већ 20 година, а до сада је у различите пројекте инвестирано више од 50 милиона швајцарских франака.

- Велики број донатора се повлачи из БиХ, док Швајцарска покушава да помогне већ дужи период - каже координатор Програма за економску сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Алмир Тановић.

Фирме које су добиле "CE знак"

"Е-Метал" Шамац - електрични бојлери

"Фининг" Грачаница - металне греде

"Лимекс" Сочковац - изолациони панели са металним страницама

"Интер" Тешањ - ПВЦ столарија

"АБ Неретва" Мостар - ПВЦ столарија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана