ФБиХ на мети омбудсмана због дискриминације

Жељка Домазет
ФБиХ на мети омбудсмана због дискриминације

Сарајево - Институција обудсмана за људска права БиХ израдиће специјални извјештај о изгледу, употреби и заштити државних, односно званичних обиљежја у БиХ који треба да садржи и преглед законских одредби, а посебан акценат биће стављен на конститутивност три народа и одлуку Уставног суда БиХ од 2006. године.

Том одлуком проглашени су неуставним чланови Закона о грбу и застави ФБиХ и Уставног закона о застави, грбу и химни РС. ФБиХ за разлику од РС, која је измијенила химну и грб, још није испунила одлуку суда и добила обиљежја на којима су заступљени национални симболи сва три конститутивна народа, а не само бошњачког и хрватског.

Анализу је од омбудсмана затражио Представнички дом Парламента БиХ након што је на прошлој сједници усвојена иницијатива посланика СДС-а Борислава Бојића. Он је увјерен да ће омбудсмани сачинити детаљан и професионалан извјештаји и да ће након тога бити предузете активности како би утврђене неправилности биле отклоњене.

- Ријеч је о веома важним питањима и у овом тренутку не бих давао квалификације о томе како се у БиХ употребљавају и користе одређена обиљежја - рекао је Бојић.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да је очито да је ФБиХ незаинтересована да испоштује одлуку Уставног суда.

- На обиљежјима ФБиХ се не види да су Срби конститутивни народ у Федерацији. Таква је ситуација и када је ријеч о употреби језика и писма - рекао је Продановић.

Српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић подсјећа да су грб и застава ФБиХ прије десет година проглашени неуставним јер на њима нема обиљежја српског народа. Понашање федералне власти од доношења те судске одлуке до данас, које су одбијале да усвоје нова званична обиљежја тог ентитета, Михајловић оцјењује као јасан доказ бошњачке жеље за унитаризацијом и доминацијом у БиХ.

- У Парламенту ФБиХ раније су биле формиране комисије, а стизали су и идејни приједлози о томе како би нова обиљежја ФБиХ требало да изгледају. Међутим, то питање већ годинама више нико ни не помиње. За разлику од Срба и Хрвата, Бошњацима очигледно не смета што одлука Уставног суда о том питању у ФБиХ није испоштована и што се умјесто усвајања нових обиљежја, на којима ће бити заступљени национални симболи сва три конститутивна народа, већ цијелу деценију користе званична застава и грб БиХ - каже Михајловић.

Омбудсман за људска права Јасминка Џумхур рекла је да ће испоштовати захтјев Парламента БиХ.

- Ријеч је о веома значајној проблематици која захтијева много рада. И од грађана смо добили захтјев да буде испитана ова област јер се жале да нема обиљежја ни на граничним прелазима, проблематични су и називи улица и много тога - истакла је Џумхур.

Кантони

Славиша Михајловић истиче да је ситуација и у кантонима слична оној у ФБиХ.

- Прва одлука Уставног суда у вези са симболима односила се на Кантон десет још 1998. године. Ту је основни симбол хрватска шаховница и до данас та одлука није испоштована без обзира на двије ургенције. Такво стање је у цијелој ФБиХ гдје директно крше Устав и одлуку о конститутивности - рекао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана