Ескалација мигрантске кризе једна од пријетњи безбједности БиХ безбједности БиХ

nezavisne.com
Ескалација мигрантске кризе једна од пријетњи безбједности БиХ безбједности БиХ

Бањалука - Према листи најсигурнијих земаља свијета, коју је објавио магазин “Global Finance”, БиХ се налази на 56. позицији, а према мишљењу стручњака, евентуална ескалација мигрантске кризе је једна од пријетњи безбједности БиХ.

Према овој листи, на првом мјесту као најсигурнији налази се Исланд, док се као најмање безбједни на 128. мјесту налазе Филипини. Занимљиво је да је БиХ, судећи по овој листи, безбједнија од САД и налази се девет позиција испред.

“На оцјену безбједности земље једанко утичу три фактора, и то рат и мир, лична сигурност, као и ризик од природних катастрофа. Безбједносни резултат садржи индексе ова три ризика, те представља свеобухватан поглед на безбједност сваке земље. То значи да ће висок ниво ризика у једном фактору имати ограничен учинак на укупни ранг земље”, стоји у извјештају “Global Finance”.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, истакао је да је безбједност основна потреба свих нас без обзира на све разлике, а да смо “ми смо сви неозбиљни према том питању, јер безбједносна функција је једна од основних фукција државе”.

Истакао је да се не може говорити о безбједности државе ако грађани нису безбједни, нити о безбједности грађана ако држава није безбједна. “БиХ има безбједносни систем који је веома накарадан, огроман, гломазан, вишеслојан, прескуп, а нефункционалан. Један од основних проблема је што безбједносни систем БиХ неуставан, није у складу са Уставом БиХ”, оцијенио је Јовичић. 

Други проблем је, наводи Јовичић, што нема адекватне комуникације између безбједносних структура, а како истиче, безбједносни систем може постати функционалан само на принципу безбједносног система нпр. Њемачке или других европских земаља, гдје је све у надлежности локалних полицијских организација, а неке друге организације се укључују само ако су позване. 

“Чисто сумњам да је БиХ и на 56. мјесту, иако немамо неких великих ескалација безбједносних проблема. Не треба вам бољи примјер од догађаја у Поточарима, када је нападнут Александар Вучић, предсједник Србије, који ни дан-данас није добио епилог”, казао је Јовичић за “Независне”, те додао да постоји примјеса политике у функционисању безбједносних органа. 

Навео је да је питање када може доћи до ескалације проблема с мигрантима. “БиХ веома неозбиљно доживљава тај проблем. Отпутујте ви у Србију без документа, иако имамо специјалне и паралелне везе, нико вас на граничном прелазу неће пустити без документа. Ако пређете преко Дрине чамцем, чим вас нађу лишиће вас слободе, ставиће вас у екстрадициони притвор, повести поступак екстрадиције и вратити вас у вашу земљу. А у БиХ су пуштене десетине хиљада Арапа без докумената и сада причамо како држава нешто ради”, рекао је Јовичић. 

Иначе, према поменутој листи Филипини су најмање сигурни, док је претпосљедњи Јемен.  “То се може приписати чињеници да Филипини имају слабе резултате у миру, безбједности и распрострањености природних катастрофа. Лош резултат Јемена проузроковали су рат и глад, с тим да земља има мали ризик од природних катастрофа”, наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана