Ешдаун: БиХ незаустављиво иде уназад

Агенције
Ешдаун: БиХ незаустављиво иде уназад

Сарајево - Бивши високи представник Педи Ешдаун упозорио је да Босна и Херцеговина незаустављиво иде уназад већ десет година, а да међународна заједница не ради ништа да се то прекине.

У говору који је јуче одржао на престижном британском Универзитету Оксфорд, он је врло критиковао првенствено међународну заједницу, али и политичаре у БиХ, пише Дневни аваз.

"Све више ме брине ситуација у БиХ. У тешким временима мора се бити директан", рекао је Ешдаун.

Он је наступио у оквиру конференције о Балкану коју је овај универзитет организирао позвавши велики број гостију, укључујући и амбасадоре балканских држава у Лондону.

Ешдаун је истакао да међународној заједници требају нова одлучност и инсистирање на реформама, а не стално задовољство статусом љуо.

Навео је да политичари у БиХ нефункционалност државе употребљавају за властиту корист и свађање народа. Истим тим народима, додаје, сви властодршци ускраћују основна људска права, укључујући и право на рад, квалитетну социјалну и здравствену заштиту, сигурност, владавину закона и модерно образовање.

"У БиХ се ускраћивање тих права користи за потпиривање етничких разлика и, све чешће, подстицање на вјерску нетолеранцију. То се онда пресликава на стално успоравање и ометање јединог пута у бољу будућност - чланство у НАТО и ЕУ", истакао је Ешдаун.

Посебно је нагласио да економске реформе, на које сада Брисел све више полаже наде, јесу потребне и добре, али да нису довољне да би се ријешио проблем нефункционалности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана