Есад Џуџевић: Реис Церић подржава Зукорлићев криминал

Горан Маунага
Есад Џуџевић: Реис Церић подржава Зукорлићев криминал

Позивање страних посматрача у Санџак треба да послужи за реализацију ширег плана и договора између поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића и муфтије Муамера Зукорлића, односно за прављење паралеле са оним што се дешава у БиХ у току изборне кампање или можда још више са оним што ће се дешавати послије октобарских избора.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" посланик Бошњачке демократске странке Санџака у Народној скупштини Србије и носилац изборне "Бошњачке листе" Есад Џуџевић.

- Суштина је да Санџак од тога неће имати никакве користи. Ради се о покушају мијешања вјере и политике на недозвољен и примитиван начин. Зукорлић је створио јак криминални круг од свог универзитета и дијела ИЗ коју он контролише, а у коме се налазе и огранак Ријасета ИЗ БиХ и реис Церић - рекао је Џуџевић.

Нагласио је да Зукорлић због превентивне заштите тог криминала користи тврдње о потреби заштите наводно угрожених бошњачких права.

- Тај универзитет је једна профитабилна компанија коју Зукорлић и Церић желе да легитимишу и причом о измишљеном кршењу бошњачких права. Зукорлићев универзитет заједнички је пројекат с Церићем - каже Џуџевић.

* ГЛAС: Како видите захтјев муфтије Зукорлића, у име Бошњачког националног вијећа, и реиса Мустафе Церића да у Санџак дођу страни посматрачи?

ЏУЏЕВИЋ: Позивање страних посматрача треба да послужи за реализацију ширег плана и договора између поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића и муфтије Муамера Зукорлића, односно за прављење паралеле са оним што се дешава у БиХ у току изборне кампање или можда још више са оним што ће се дешавати послије октобарских избора. Суштина је да Санџак од тога неће имати никакве користи. Ради се о покушају мијешања вјере политике на недозвољен и примитиван начин. Позив посматрачима, без обзира на нелегалност Зукорлићевог Бошњачког националног вијећа, је против наших вишегодишњих покушаја да створимо амбијент атрактиван за стране инвеститоре. То води ка растјеривању потенцијалних страних инвеститора. То је сценарио коме је тешко сагледати све аспекте и сегменте. Ми са "Бошњачке листе" трудимо се за нормалан миран мултиетнички амбијент у региону и за економски развој, али убијеђен сам да преко Зукорлића неки домаћи и међународни фактори настоје да успоре и оспоре процес остваривања наших права. A страни посматрачи су већ дуго и у Србији и у БиХ. У тој комплексној причи измијешан је и замијењен читав систем вриједности који је важио у Србији. Муфтија Зукорлић је то изврнуо наопачке. Били су избори за мањинска тијела за национална вијећа и ја сам предводио једну од изборних листа. Ниједна листа није добила већину. Он је прогласио побједу неког свог Бошњачког националног вијећа и показао да му није стало да ради на заједничким пројектима. Зато треба спровести нове изборе.

* ГЛAС: Да ли Зукорлић све то ради и због тога што би данас у Генералној скупштини Уједињених нација требало да се гласа о Резолуцији Србије о Косову?

ЏУЏЕВИЋ: "Феномен Зукорлић" служи различитим сврхама, па сигурно и тој. Он је главни и једини реметилачки фактор у овом дијелу државе. Зукорлић је читаво љето скретао пажњу са косовске теме, а други аспект је та паралела између БиХ и Србије. Он служи као "шведски сто", свако користи шта му треба, а заборавља се да је "феномен Зукорлић" инсталисан још 2000. године. Он је алиби за многе домаће и међународне факторе који одлучују о нашој судбини да се оспоре процеси које ми водимо у посљедњих седам-осам година, а који се тичу имплементације мањинских права и економског развоја у Србији. Зукорлић треба да на примитиван начин буде алиби за то што санџачки Бошњаци не могу да уживају своја права попут војвођанских Мађара.

* ГЛAС: Колико су тачне тврдње Зукорлића да су све учесталије појаве дискриминације Бошњака и кршења права на вјерској и етничкој основи?

ЏУЏЕВИЋ: Зукорлић је створио један јак криминални круг од свог универзитета и дијела ИЗ коју он контролише, а у коме су огранак Ријасета ИЗ БиХ и реис Церић. Зато је он заинтересован за то да тај криминал уз поменуте тврдње заштити дјелујући превентивно. Знамо да је тај универзитет једна профитабилна компанија коју Зукорлић и Церић, који такође има велики удио у том предузећу, желе да легитимишу и читавом том причом о кршењу бошњачких права.

* ГЛAС: Реис Церић је поручио да је потребно изборити да санџачки Бошњаци "не страхују од полицијске репресије". Има ли тога у Санџаку?

ЏУЏЕВИЋ: Реис Церић вјероватно страхује од губитка привилегија које има. Мислим да је Зукорлићев универзитет заједнички пројекат с Церићем. Он отвара различите департмане тог универзитета у Нишу, Панчеву и другим мјестима у Србији, па претпостављам да у том профитабилном предузећу има великог удјела и реис Церић. Читава прича извире из покушаја заштите тога што они имају у тој компанији. Све остало је реторика, злоупотреба вјере у политичке сврхе и злоупотреба политике у вјерске сврхе.

* ГЛAС: Да ли је реис Церић својим дјеловањем допринио распиривању страсти у Санџаку протеклих дана у покушају да оствари своје политичке циљеве?

ЏУЏЕВИЋ: Јесте. Ми сматрамо неприхватљивим оно што реис Церић покушава да ради у БиХ, а још више оно што покушава Зукорлић овдје, дакле тај аспект мијешања вјере и политике. Имамо чињеницу да годинама на свјетском економском форуму у Давосу нико испред Бошњака из БиХ не учествује осим реиса Церића, који је вјерски поглавар. То је један конфликт који је за нас потпуно неприхватљив, а то је свођење Бошњака и у БиХ и у Санџаку на ниво вјерске групе, дакле на оно што смо били у посљедњих стотињак година. Ми ћемо да се супротставимо том концепту криминалног миљеа, који жели да провуче ту причу о кршењу вјерских права. Ми желимо да у Србији и другим државама у којима живимо као национална заједница развијамо своја права у складу са европским искуствима, а не том врстом приче коју реис Церић и муфтија Зукорлић покушавају да наметну Бошњацима. Мислим да неће успјети у томе.

Генератор подјела

* ГЛAС: И муфтија Мухамед Јусуфспахић је позвао државу да не смије да поклекне под уцјенама људи који су у Новом Пазару повриједили четири полицајца. Како се може обуздати тај радикализам?

ЏУЏЕВИЋ: Зукорлић користи сваки могући повод за нереде. Сад је у ту сврху измишљен проблем око изградње вртића на вакуфском земљишту. Он је генератор свих могућих подјела које постоје унутар бошњачке националне заједнице, он сије сјеме раздора. То му не смијемо и нећемо дозволити јер таква врста сценарија води хаосу. Интегративни процеси треба да иду ка смиривању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана